Košarkaška reprezentacija Srbije dobila je visoku ocenu na poslednjoj zvaničnoj proveri pred odlazak na Svetsko prvenstvo u Tursku. Pred 15.000 ljudi u Beogradskoj areni izabranici Dušana Ivkovića maštovitom i pre svega kolektivnom igrom savladali su simpatične Kineze 89:53 u prvom od dva prijateljska meča. Današnji susret biće zatvoren za javnost, tako da je publika sinoć imala jedinstvenu priliku da na lep način isprati srpske igrače na planetarno takmičenje.

 

Srbija – Kina 89:53

(30:22, 17:9, 21:11, 21:11)

Hala: Beogradska arena. Gledalaca: 15.000. Sudije: Nešković, Maričić, Mažić.

Srbija: Tepić 16, Milosavljević, Paunić 5, Bjelica 11, Marković 4 (9as), Savanović 8, Raduljica 5, Perović 5, Veličković 9, Mačvan 18, Teodosić 6 (6as), Rašić 2.

Kina: L. Vei 2, Šipeng 8, Ksiao Ksu, Đian Lian 20, S. Vei 4, Ži Ži 3, Peng 10, Hanlin, Šulong 3, Žao Ks, Lipeng 3, Ailun.

 

Bez Nenada Krstića i Marka Kešelja, koji nisu bili u protokolu za meč, „orlovi“ su samo u prvoj četvrtini odigrali ispod očekivanog nivoa. Gosti su zahvaljujući uzdanici Nju Džersi Netsa Žuanu Lianu i dobrom procentu šuta za tri poena bili u igri do kraja poluvremena (47:31). Prosečan kvalitet njihove spoljne linije Dudini puleni su maksimalno iskoristili u nastavku meča. Mahom iz brzih kontra napada kontinuirano su uvećavali prednost. Teodosić je maestralnim asistencijama često podizao publiku na noge. Bjelica, Savanović i Veličković bili su sigurni pri šutu, dok su pod košem Raduljica i Perović solidno odigrali.

Osim problema u defanzivnom skoku i prilikom protivničke zonske odbrane, svi ostali elementi bili su dobro uklopljeni u celinu. Razlika od 32 poena u 33. minutu (78:46) omogućila je selektoru da pruži šansu svim igračima. Paunić i Marković dokazali su da prilikom presinga, odličnim radom nogu, mogu da poremete protivnički napad. Upravo su njih dvojica bili zaslužni za atraktivne kontra napade u kojima se naročito istakao Milan Mačvan kome je bilo dovoljno svega petnaestak minuta da postigne 18 poena. Konačan rezutat (89:53) jeste zapravo genetralni utisak da je srpska selekcija zaista spremna da u Turskoj napravi dobar rezultat.

Dušan Ivković, selektor „orlova“ je rekao nakon meča da neće danas „precrtati“ dvojicu igrača, već da će sačekati sredu i eventualno kažnjavanje od strane FIBA zbog incidenta u Atini. „Nažalost moramo da sačekamo sredu pre objavljivanja konačnog spiska putnika na Svetsko prvenstvo. Nadam se samo da nas odluka neće izbaciti iz dobrog ritma koji smo stvorili tokom prethodnog perioda“, istakao je Ivković. On je dodao da njegovi izabranici nisu igrali revijalni meč već da su pred domaćom publikom igrali izuzetno angažovano i korektno. On je rekao da su probali neke nove stvari koje do sada nisu igrali, ali da su pre svega hteli da se oduže publici, kao i da smatra da smo najspremnija reprezentacija od svih učesnika turnira u Turskoj.

 

Gostima podrška iz „bloka“

Hiljadu „domaćih“ Kineza bodrilo je svoje zemljake. Simpatičnom zastavom i samo njima svojstvenim navijanje zaintrigirali su srpsku publiku koja je odobravanjem propratila njihovo navijanje.

U čast „istoričarima“

Srđan Kalember, Borislav Stanković i Lajoš Engler (na fotografiji)jedini su živi igrači koji su 1950. godine predstavljali SFRJ na svetskom prvrnstvu u Buenos Arijesu. Njih trojica dobili su sinoć dresove sa brojevima u kojima su tada nastupali, a njih su im uručili Milenko Tepić, Nenad Krstić i Milan Mačvan koji u današnjoj selekciji Srbije igraju u dresovima sa istim brojevima 5, 12, 15.

Lambir u publici

Sinoćnjem meču prisustvovao je Bil Lambir, čuveni centar Detrit Pistolsa, koji je u generaciji sa Ajzea Tomasom i Džo Dumarsom dva puta za redom 1989. i 1990. bio prvak NBA lige. „Zadovoljan sam onim što sam video na meču. Srbija ima zanimljivu selekciju, brojne mlade igrače i mislim da na svetskom prvernstvu može biti prijatno iznenađenje“.

Miloš Teodosić: Napravili smo glupost

– Tuča u Grčkoj jeste zapravo velika glupost koju smo napravili. Ništa više ne možemo da promenimo i jedino se nadam da kazne neće biti isuviše oštre, ako ih uopšte bude bilo. Ovih 14 igrača predstavlja zaista skup sjajnih momaka i sigurno nam je žao što će dvojica morati da otpadnu. Srbija može bez svakog igrača, ali je jasno da takođe zavisi od nastupa određenih košarkaša.

Nenad Krstić: Ne razmišljam o Atini

– Nakon onoga što se desilo u Atini zaista se trudim da više ne razmišljam o toj tuči. Mislim da ću uskoro morati da dam još jednu izjavu i to je sve što ja mogu da uradim. Što se tiče eventualnih kazni, tu više ništa ne zavisi od nas, ali se iskreno nadam da one neće biti drakonske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari