Na gradilištima Rudarsko-topioničarskog basena Bor na projektima vrednim bezmalo stotinu miliona evra angažovane su finske kompanije Ototek i Meco Minerals, a obilazak ovih gradilišta, kao i razgovor sa rukovodstvom kombinata bakra o unapređenju postojeće dobre saradnje bile su osnovni cilj trodnevne, inače prve posete Boru ambasadora Finske u Srbiji Peka Orpana.


– Osnovni cilj je bio da se upoznam sa aktivnostima u rudniku, da nešto naučim o gradu, samoj kompaniji i razmenim informacije sa rukovodstvom RTB Bor. Najvažnije tema bila je međusobna saradnja, jer je Finska zemlja koja ima veoma razvijenu i efikasnu rudarsku industriju i već je pružila mnogo u razvoju rudarstva u svetu. Naša industrija obezbeđuje ekonomski isplative tehnologije, koje istovremeno minimalno zagađuju okolinu, tako da su i ekološki održive. U ovom trenutku dve značajne finske kompanije rade u Boru, Ototek i Meco Minerals, i očekujem da će uspešna saradnja sa njima biti osnova za još uspešniju i širu saradnju u bliskoj budućnosti, istakao je Orpana.

Prema rečima ambasadora Orpane, modernizacija rudarskih aktivnosti, kao i njihovo proširenje u Boru, omogućiće više prostora za upotrebu finske „know how“ tehnologije, kao deo rudarskih aktivnosti ovde. Iako finske kompanije uglavnom ne ulažu u rudarenje, pokušaću da pokrenem saradnju u oblasti prerade, pre svega bakra i ostalih metala, koji se ovde proizvode.

– Srbija će po svemu sudeći ove godine započeti pregovore o ulasku u Evropsku uniju, što će dati mnogo novih mogućnosti za institucionalnu i jaču saradnju na svim poljima između naše dve zemlje, ukazao je Orpana.

Tokom trodnevnog boravka u Boru, njegova ekselencija je osim gradilišta, obišla i turističke atrakcije u borskoj opštini, kao i Feliks Romulijanu u susednoj opštini Zaječar. Kako je najavljeno, finski ambasador će uskoro, sa stručnjacima sa Geološkog instituta u Finskoj, ponovo posetiti Bor.

U kafiću pod zemljom

Sa svojim domaćinima, menadžmentom borskog kombinata bakra ambasador Peka Orpana, između ostalog bio je u kafiću Jama na 11. horizontu borske Jame, 400 metara ispod zemlje, gde je na poklon dobio plavi grumen kovelina.

– Veoma je zanimljivo u ovim podzemnim prostorijama. Prvi put imam priliku da vidim ovakvu vrstu rudarskih aktivnosti. Sada mnogo bolje razumem kako se zaista izvodi podzemna eksploatacija, mnogo bolje shvatam koliko planiranja, mehanizacije i teškog rada zahteva rudnik i rukovođenje ovakvim pogonima i kompanijama, utisak je koji je finski ambasador poneo iz jedinstvenog kafića pod zemljom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari