U Velikom Gradištu održan je sastanak sa predstavnicima rumunske Nove Moldave i okruga Karaš Severin, na kojem je glavna tema bila implementacija prekograničnih projekata.

Reč je o «Studiji za podizanje zaštitne obale močvarnog područja Divici-Požežena» i „Uspostavljanju saobraćajne linije Dunavom između Nove Moldave i Usija». Oni se sprovode u sklopu prekogranične saradnje Srbije i Rumunije i za obe strane imaju izuzetan ekonomski značaj. Podršku ovim projektima pružile su i vlade Srbije i Rumunije, reaktiviranjem graničnih prelaza Nova Moldava – Usije.

– Vrednost projekta graničnog prelaza je 2,4 miliona evra i on bi trebalo da bude završen do kraja 2015. godine. Realizacija projekta podizanja zaštite močvarne oblasti, vrednog skoro 700.000 evra, počela je u aprilu 2013, a sprovodiće se do 25. aprila 2015. godine – rekao je Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište. On je dodao da je saobraćajna linija između naselja Usije i Nove Moldave postojala ranije, ali da je već šest-sedam godina ukinuta. U sklopu njenog ponovnog uspostavljanja, izgradiće se asfaltirani put koji će voditi od Velikog Gradišta do naselja Usije.

– U vreme održavanja sastanka sa prekograničnim partnerima, obeležili smo i završetak projekta „Igre rumunskog i srpskog folklornog blaga“, vrednog 90.000 evra. U okviru ovog projekta naša opština nabavila je binu sa ozvučenjem i osvetljenjem i 100 kompleta narodne nošnje – kazao je Milić. U sklopu ovog projekta opština je organizovala i festival folklora u Velikom Gradištu i sa «Ansamblom narodnih igara i pesama» učestvovala na tri festivala u Rumuniji, od kojih su dva održana u opštini Rešica, a jedan u opštini Lugož.

Saobraćaj preko Dunava

– Uspostavljanje saobraćajne linije od Usija do Nove Moldave omogućiće protok i putnika i teretnih vozila, a našoj opštini doneće i novi broj turista iz Rumunije, kojima je posebno zanimljivo Srebrno jezero – rekao je Milić.

Novi projekti

– Pripremamo desetak projekata, vrednih oko 12 miliona evra, sa kojima ćemo aplicirati za sredstva Evropske unije. Pozvali smo na saradnju i naše mlade sugrađane, pa će u pripremi ovih projekata učestvovati oko 20 studenata, kojima će to biti korisno iskustvo – napomenuo je Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari