Uspešna studentkinja i književnica: Kristina Stojkov ruši barijere koje se vezuju za romsku zajednicu 1Kristina Stojkov, foto: J. Patarčić

Kao odlična učenica, uspešna studentkinja, a odnedavno i autorka knjiga “Carstvo nebesko je u nama” i “Mi smo kreatori našeg života”, mlada Subotičanka Kristina Stojkov svojim pozitivnim primerom raspršuje sve stereotipe i predrasude koji se neretko vezuju za romsku nacionalnu zajednicu.

Kristina Stojkov je od malena imala dar za pisanje, te ne čudi što je već sa 17 godina počela da piše svoju prvu knjigu “Carstvo nebesko je u nama”.

Kako nam otkiva, ova knjiga je nastala sasvim slučajno, iz potrebe da svoja razmišljanja, emocije i proživljena iskustva stavi na papir, nenadajući se da će jednoga dana biti pretočena u književno delo.

“Umetnici uglavnom pišu kada su u nekom melanholičnom stanju, a manje kad su u stanju radosti i sreće. Tako sam i ja u tom periodu imala melanholična iskustva i u kombinaciji sa mojim religijskim iskustvom nastala je knjiga “Carstvo nebesko je u nama”, priča nam mlada književnica, kojoj religija zauzima značajno mesto u životu, pa i u delima.

“Smatram da nam religija dosta pomaže, pogotovo kad smo na dnu. Čoveku je potrebno da u nešto veruje, da li u sebe, druge ljude, neku nadu ili u Boga. U mom slučaju u Boga, jer vera je veoma važna, a naročito smisao života. Čovek kad ima smisao, bilo koja prepreka da se nađe ispred njega, uspeće da je prevaziđe i neće klonuti duhom”, kaže Kristina.

Prošle godine objavila je i drugu knjigu “Mi smo kreatori našeg života”, koja je za razliku od prve nastala namenski. U ovom delu Kristina je sa čitaocima podelila svoja filozofska razmišljanja o umetnosti života, kako u prozi, tako i u poeziji.

“Rečenica koja može biti sinonim za naziv ove knjige je ‘Mi smo umetnici’ ili ‘Mi smo stvaraoci’. Čvrsto verujem i sigurna sam u to da čovek svojim mislima, navikama, rečima i delima zaista može da promeni svoj život. Jedino zavisi u kom smeru, da li u pozitivnom ili negativnom. Smer je mnogo bitniji od intenziteta i njome poručujem svima da ne dopuste da život režira njih, već da sami režiraju svoj život”, ističe Kristina.

U svom književnom opusu, ova mlada Romkinja iz Subotice ima još tri knjige koje čekaju na izdavača na bi ugledale svetlost dana.

Jedna od njih je “Naša stvarnost, refleksija nas samih” koja se sastoji od njenih citata. Tu je i zbirka ljubavne poezije “Bez tebe sam nedovršena perfekcija”, dok treću planira da napiše na romskom jeziku.

“Moje stvaralaštvo je namenjeno svim uzrastima, nema neke određene kategorije. Jednostavno sam želela da jednog dana iza mog imena piše ‘pisac’ ili ‘umetnik’, jer ovime volim da se bavim, imam tu sposobnost da emocije koje osećam prenesem na papir, a kad čovek ima neki talenat, greh je da se ne iskoristi”, objašnjava Kristina.

Uspešna studentkinja i književnica: Kristina Stojkov ruši barijere koje se vezuju za romsku zajednicu 2
Kristina Stojkov, foto: J. Patarčić

Osim književnog stvaralaštva, naša sagovornica se interesuje i za ekonomiju.

Ekonomsku srednju školu “Bosa Milićević” završila je kao jedna od najboljih učenica sa odličnim uspehom, a trenutno je studentkinja treće godine Ekonomskog fakulteta u Subotici, gde pohađa smer Računovodstvo i revizija.

“Pronalazim se u tome i baš bih volela jednog dana da nađem posao u struci”, kaže Kristina Stojkov, koja toliko uživa u onome što radi da drži i privatne časove iz računovodstva i drugih ekonomskih predmeta.

Ipak, put do uspeha i onoga što danas stoji iza imena ove mlade Romkinje nije oduvek bio lak, jer se u najranijim godinama suočavala sa određenim poteškoćama koje su pratile predrasude.

“Bilo je u nižim razredima osnovne škole, s obzirom na to da sam drugi razred ponovila, ali što se tiče ostalog perioda, imala sam veliku podršku u školovanju, sve je bilo onako kako treba i predrasude su nestale”, kaže Kristina.

Kristini su veliku podršku pružili njeni nastavnici i profesori, videvši potencijal i rezultate koje je postizala, a najveća je došla od porodice, pre svega od oca koji, kako kaže, polaže mnogo nade i vere u nju, zbog čega se u mnogim stihovima zahvaljuje baš njima.

“Poruka mladim Romima je da treba svojim pozitivnim primerom da ruše sve barijere i predrasude, jer će zapravo tako ostalim zajednicama pokazati da pripadnici romske nacionalne manjine nemaju samo negativne karakteristike, kao što ih celo društvo karakteriše”, poručuje Kristina Stojkov.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari