Predsedniku opštine Pirot mr Vladanu Vasiću istekao je četvorogodišnji mandat 3. decembra ove godine, a novom sazivu opštinske Skupštine mandat ističe 17. decembra, ali će i predsednik opštine i SO obavljati svoje dužnosti do novih izbora, čiji termin održavanja još nije poznat.
– Lično sam se pitao šta će biti posle isteka mandata i nikoga nisam hteo da dovedem u bilo kakvu dilemu.

Predsedniku opštine Pirot mr Vladanu Vasiću istekao je četvorogodišnji mandat 3. decembra ove godine, a novom sazivu opštinske Skupštine mandat ističe 17. decembra, ali će i predsednik opštine i SO obavljati svoje dužnosti do novih izbora, čiji termin održavanja još nije poznat.
– Lično sam se pitao šta će biti posle isteka mandata i nikoga nisam hteo da dovedem u bilo kakvu dilemu. Zato smo se na vreme obratili Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu i dobili zvanično tumačenje. Ustavnim zakonom i novim Ustavom na neki način je suspendovan Zakon o lokalnoj samoupravi i u tom tumačenju sada piše da smo mi legitimni vršioci dužnosti do izbora novih organa vlasti, odnosno do raspisivanja novih izbora, kaže za Danas Vladan Vasić.

Pomoć medijima

– Opština Pirot je u ove četiri godine u medije, čiji je osnivač, uložila preko milion evra, a da od države nismo dobili ništa. Da je te medije prodala lokalna samouprava i ta sredstva se slila u opštinski budžet, onda bi se država odužila lokalnim samoupravama. Ovako, mi smo u „Slobodu“ ulagali više od 60 godina, Radio Pirot 30, a TV Pirot deset godina. To je sve otišlo u državnu kasu. Svi mediji u Pirotu koji imaju dozvolu i koji rade po zvaničnim aktima Srbije i u 2008. godini će dobiti neku vrstu materijalne podrške iz budžeta opštine. To će se raditi na novim osnovama i kroz određene ugovore. Za 2008. godinu za medije ćemo izdvojiti oko 11 miliona dinara. TV Pirot će dobiti tri miliona dinara, TV „Pi kanal“ 2,5 miliona dinara, a „Sloboda“, Radio Pirot i RTV „Tanuki’’ dobiće po 1,8 miliona dinara. O tome će naravno poslednju reč dati odbornici SO. Naša je procena da je to mesečna suma koja zadovoljava 30-40 posto potreba tih medija – kaže Vasić.

U razgovoru za naš list predsednik pirotske opštine, osvrćući se na minule četiri godine, kaže da su one bile uspešne za Pirot. – Mnogo je urađeno u gradu i selima, naročito u infrastrukturi, na uređenju grada i izgradnji mnogih objekata koje ovaj grad 40 godina nije imao. Učinjeno je mnogo i na poboljšanju kvaliteta života – kaže Vasić.
– Spreman sam za nove izbore i o tome sam govorio u nekoliko navrata. Mislim da bi nova izborna trka bila verifikacija dosad urađenog posla. Na novim izborima bi se izmerilo sve što je dosad učinjeno. Zbog toga ćemo ponovo na izbore ići kompaktno, kao Koalicija za Pirot, ići ćemo na pobedu kao 2003. godine – kaže on.
Na naše pitanje da li je početak te nove kampanje i svojevrsna anketa u gradu i činjenica da anketari kucaju na vrata i pitaju građane da li će glasati za Koaliciju za Pirot i Vladana Vasića i ko je tu anketu naručio i ko je plaća, Vasić odgovara da nije reč ni o kakvoj anketi, a naročito ne o nekoj plaćenoj.
– Prave ankete o ispitivanju javnog mnjenja rade sve ozbiljne političke stranke. Ovo je bila ideja vrha Koalicije za Pirot da naši aktivisti anketiraju ljude, a anketa je za lične potrebe. To su bila sasvim obična pitanja na koja građani nisu morali da odgovaraju ako nisu hteli – kaže on.
Vasića podsećamo da je u jednom od ranijih intervjua izjavio „da očekuje uspešnu privatizaciju medija čiji je osnivač lokalna samouprava. Dva od tri medija – TV Pirot i „Sloboda“ u međuvremenu su prodata. Na pitanje da li smatra da su ova dva medija uspešno privatizovana Vasić kaže da je privatizacija ova dva medija na neki način dokaz da su u lokalnoj samoupravi vodili dobru politiku, bar što se tiče medija.
– Da nije došlo do privatizacije medija to bi značilo da smo četiri godine bacili u vodu i da se naša politika prema medijima nije pokazala ispravnom. Privatizacija medija je pokazala da je naša politika bila ispravna. Koliko će biti uspešna ta privatizacija pokazaće vreme. Nadam se da hoće. Ipak, vlasnici „Slobode“ i TV Pirot nisu bilo koji. To su ozbiljni ljudi koji su u privatnim vodama dokazali svoje višegodišnje iskustvo. Očekujem da će se Radio Pirot privatizovati, ali najteže. Time bismo okončali taj proces – kaže Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari