Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Modest Dulić primio je predstavnike Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ i Elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin“ u Novom Sadu, povodom postignutih vrhunskih rezultata darovitih učenika ovih škola na međunarodnim takmičenjima.


– Ovi zavidni rezultati govore u prilog vašem radu, trudu i zalaganju, jer oni su kruna vaših ulaganja, dok je naš zadatak bio da vas na tom putu podržimo. Za nekoliko godina naša zemlja će sasvim sigurno biti na putu prosperiteta i progresa i krajnje sam siguran da sa ovakvim uspehom darovitih i motivisanih đaka svi zajedno možemo lakše da uspemo. Više od deset godina pokrajinska vlada nagrađuje učenike koji su uspešni u oblasti umetnosti, sporta, nauke i kulture i ovo je prilika da podsetimo i druge institucije da krenu našim stopama. Razloge za to ne treba naglašavati, jer oni koji ulažu u budućnost i prosperitet dece ulaže u boljitak svih nas. Naša aktivnost ne svodi se samo na ovaj program podrške već i na mnoge druge stvari. Još 2005. godine doneli smo strateški plan za mlade, koji apostrofira talentovane i darovite đake. Ove godine osnovan je i Fond za mlade talente iz kojeg će se podržavati uspešni đaci da odlaze na doškolovavanje u inostranstvu, kao i kupovina opreme u školama. Sve to zajedno ima samo jedan cilj, a to je da sa svojim uspesima, znanjem, iskustvom i ambicijama ostanete u svojoj zemlji, koju treba da napravite boljom i uspešnijom – rekao je Modest Dulić.

U ime profesora i đaka Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, Vladi AP Vojvodine se zahvalio direktor škole dr Radivoje Stojković, koji je rekao da je isti hor na ovom bijenalnom Međunarodnom festivalu pre dve godine osvojio srebrnu medalju. Napomenuo je i to da je Hor Gimnazije sa dugom tradicijom od 1828. godine i da je svojim uspesima stekao svetsku slavu i ušao u red svetskih horova „Muzika mundi“.

Daroviti učenici Hora ove gimnazije, pod dirigentskom palicom profesora Jovana Travice, osvojili su zlatnu medalju na 60. Međunarodnom festivalu omladinskih horova u Nerpeltu u Belgiji, održanom od 27. aprila do 2. maja 2012. godine, u konkurenciji najuspešnijih omladinskih horova u svetu.

Hor Gimnazije je nadahnuto izveo tešku kompoziciju obaveznog programa, a zatim oduševio publiku izvođenjem naših narodnih pesama i duhovne muzike. Veliki uspeh je rezultat vrednog rada i talenta članova hora, darovitih učenika koji pored brojnih gimnazijskih obaveza redovno vežbaju i najbolji su bili na takmičenju u rangu profesionalaca.

Vrhunski rezultati

Daroviti učenici Elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin“ u Novom Sadu, složan tim od 15 učenika sekcije robotike „Electropioneer“, pod mentorskim vođstvom profesora Vase Bjelice, i ove godine su na državnom prvenstvu postigli vrhunske rezultate i time se plasirali za evropsko takmičenje. Na Međunarodnom takmičenju u robotici „EUrobot 2012“, koje je održano od 16. do 24. maja 2012. godine u Rusiji, u konkurenciji 39 ekipa takmičara u rangu fakulteta i firmi poput „Festo“ i „Simens“, osvojili su 5. mesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari