Danas se završava četvoronevno obeležavanje velikog islamskog praznika Kurban bajrama, koji se naziva i hadžijski jer se tada završava glavno hodočašće u muslimanskom svetilištu Meki. Hadž je jedna od pet glavnih verskih obaveza punoletnih muslimana, ukoliko im materijalne i zdravstvene mogućnosti dozvoljavaju.

Hadžiluk se ne smatra samo ispunjavanjem božje zapovesti, nego i dokazom jednakosti svih pripadnika islamske vere pred Alahom, a cilj mu je i potvrda jedinstva i solidarnosti islamskog sveta. Praznik se zove Kurban-bajram jer se tada prinosi žrtva – kurban (ovca ili goveče). Običaj je da se meso kurbana deli na tri dela, trećina za svoju porodicu, trećina se daruje sirotinji, a trećina susedima i rodbini. Nakon bajramske molitve odlazi se u posjetu mesnom groblju, a potom se posećuje rodbina, prijatelji i komšije.

Povodom ovog velikog praznika vernicima su poruke uputili vrhovni poglavari Islamske zajednice (IZ) Srbije i u Srbiji – reis-ul-ulema Adem Zilkić i muftija Muamer Zukorlić. Zilkić je svojim sledbenicima poručio da „danas kada stojimo na raskršću izazova, moramo dobro proučiti znakove, te nakon prepoznavanja pravog puta čvrstim korakom krenuti napred“. „Temelje svog identiteta smo udarili pre dvadeset godina, devastirane i oslabljene obnovili pre šest, a sada sa iskrenom verom u srcu, sa bismilom na usnama i dovom svemogućem da ukabuli, gradimo Islamsku zajednicu dostojnu svakog muslimana koji živi u ovoj zemlji. Muslimani danas više nego ikada trebaju viziju prosperitetne budućnosti, te odlučne namere da do toga dođe. Okupljanjem na Bajram oplemenjujemo svoju dušu, čistimo svoju savest i jačamo naša srca, pravilno se određujući prema ljudima i prema stvarima“, navodi se u bajramskoj poruci reisa Zilkića.

I ovog puta bajramsku poruku glavnog muftije IZ u Srbiji Muamera Zukorlića, vernicima je preneo glavni novopazarski imam Irfan Malić. Muftija Zukorlić kaže da će „uspeti oni čija iskrenost bude čista i jednostavna poput hadžijskih ihrama. Spašeni su oni koji ostanu uspravni na liniji životnog kruga između centripetalne sile duhovnih vrednosti i centrifugalne sile zemaljskih iskušenja“.

– Postići će mir u duši i srcu onaj ko okiti svej jezik spominjanjem Alaha, baš onako kako se hadžije smiruju na Muzdelifi. Ne može biti mira u svetu dok su srca i duše većine ljudi uznemireni. Konačno će pobediti oni koji se obračunaju sa prokletim šejtanom, svesni da je on čovekov otvoreni neprijatelj, odlučno poput hadžija na Mini koji bacanjem kamenčića potvrđuju potpuni raskid i neposlušnost prokletniku.Ostaviće dostojanstvo i slobodu oni koji budu spremni podneti žrtvu truda i imetka na putu istine i pravde kao što je to učinio Ibrahim, a spašavajući svoga sina i kao što to čine muslimani širom sveta vršeći obavezu kurbana, poručio je muftija Zukorlić. U organizaciji dve IZ ove godine na hadž je otišlo 302 vernika. IZ u Srbiji je povela 114, a IZ Srbije 188. Svečani ispraćaj hodočasnika organizovan je u ovom gradu, ali kao prethodnih godina odvojeno.

Jedan od najvećih islamskih praznika Kurban bajram, u Pljevljima je obilježen na svečan način. Bajram namaz uz veliko prisustvo vjernika je obavljen u Husein pašinoj i Rizvanija džamiji. Centralnu bajramsku molitvu u glavnoj Husein pašinoj džamiji predvodio je Samir ef. Kadribašić. U bajramskoj poruci Kadribašić je istakao značaj obilježavanja najvećeg islamskog praznika.

– Kurban bajram je radost za vjernike zbog dva ibadeta koji se ovih dana obavljaju, čime se vjernici približavaju svemogućem Bogu i iskazuju mu pokornost i zahvalnost, nadajući se njegovoj nagradi i oprostu. Prvi ibadet je hadž, koji ima višedimenzionalno značenje i poruke, kako individualne, tako i kolektivne. Za pojedinca hadž je preporod za vjernika, kruna vjere i peta islamska dužnost, poručio je ef. Kadribašić. Govoreći o drugom ibadetu, prinošenju žrtve kurbana iskazuje se pokornost i zahvalnost Alahu. “U danima Bajrama pogledi muslimana usmjereni su prema svetim mjestima Meki i Medini. Sveta mjesta predstavljaju sintezu monoteističkog vjerovanja od prvog čovjeka i poslanika Adema a.s. do posljednjeg Božjeg poslanika Muhameda a.s. Pored toga što predstavljaju simbol monoteističkog vjerovanja ona su i destinacija kojoj žudi svaki musliman na svijetu bar jednom u svom životu kako bi ispunio petu islamsku dužnost”, rekao je, pored ostalog, Kadribašić. O uspostavi Hadža i obreda hodočašća, sa ćursa Husein pašine džamije govorio je Ferid ef. Osmanagić.

Reis Kavazović pozvao na jedinstvo

U bajramskoj čestitci reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein Kavazović, koga za vrhovnog poglavara priznaju i vernici IZ u Srbiji, pozvao je muslimane u Sandžaku na jedinstvo, ističući da je ovaj praznik prilika da se izmire.

– Bajram je dobra prilika da jedni drugima uđemo u kuće, da jedni drugima uđemo u džamije. Pozivam ljude iz Sandžaka da uđu u sve džamije i da ne pravimo tu razliku, a Allah dž.š će presuditi ko je bio u pravu, a ko nije. Ne možemo sve hakove na ovom svetu namiriti, rekao je reis Kavazvović u čestitki koju je dao za Regionalnu televiziju iz Novog Pazara.

Bajramsko i slavlje pobede BiH

Islamska zajednica u Srbiji je, po tradiciji, organizovala proslavu Bajrama, na Trgu Gazi Isa-bega Ishakovića u Novom Pazaru. Upriličen je i tradicionalni bajramski vatromet.

Pošto je iste večeri, u utorak, reprezentacija BiH igrala odlučujuću utakmicu protiv Litvanije za plasman na Svetsko prvenstvo u Brazilu, Bošnjačka kulturna zajednica organizovala je uživo praćenje ovog meča. Veliki broj okupljenih na glavnom novopazarskom trgu je tako istovremeno slavilo Bajram i pobedu i plasman Bosne na SP.

Čestitke i posjeta

Odboru Islamske zajednice Pljevlja i vjernicima upućen je veliki broj bajramskih čestitki. Čestitke je uputila lokalna uprava, političke partije, privredni subjekti i brojni pojedinci. Prvi dan bajrama Odbor Islamske zajednice su posjetili predsjednik opštine Pljevlja dr. Miloje Pupović i predsjednik Skupštine opštine Božidar Bajić, kojom prilikom su članovima Odbora i vjernicima čestitali praznik Kurban bajram.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari