Opšta tabloidizacija javne scene nije zaobišla ni nekada uspešnog biznismena Dragoljuba Markovića. Bliski prijatelj i kum pokojnog premijera Zorana Đinđića danas je poznatiji po prijateljstvu sa pevačicom Merimom Njegomir nego po svojim poslovnim poduhvatima. Mediji su munjevitom brzinom preneli informaciju da su se njih dvoje venčali, što su oni naknadno demantovali rečima da su „samo prijatelji“.

Prašina se digla i oko Markovićevog ždrebeta Elizabete, nedavno ukradenog iz ergele „Surčin“. Elizabeta je potomak najboljeg pastuva na svetu i vredi oko 50.000 evra. Neobični su ovi napisi s obzirom da je pre samo šest-sedam godina Dragoljub Marković svrstavan u najuspešnije i najuticajnije osobe u Srbiji. Naime, njegova firma „Krmivo produkt“ imala je 1,3 miliona koka nosilja. Dnevno je, samo C-marketu, isporučivala 100.000 jaja. Marković nije bio samo kum i prijatelj Zorana Đinđića, jedan od ljudi koji su nosili kovčeg pokojnog premijera, već i finansijer Demokratske stranke. U njegovoj vili u Surčinu nekoliko godina je živeo i Čedomir Jovanović.

Pad uspešnog biznismena počinje u vreme vladavine Vojislava Koštunice, koji ga je optuživao za kriminal, posprdno nazivajući njegovu firmu „surčinska jaja“. Marković je došao u poziciju da mora da se brani i odgovora na pitanja da li je kriminalac, ima li veze sa Surčinskim klanom i u kakvom je odnosu sa Ljubišom Buhom (sem što su kumovi). Pomalo nevešto odgovarao je da „Surčinski klan ne postoji“.

Nepoznanica je kako je nekada najuspešnija farma koka nosilja počela da posluje sa gubitkom, ali zbog sumnje da je utajio porez Marković je završio pred sudom. Naime, protiv njega je podignuta krivična prijava jer je navodno od septembra 2008. do novembra 2010. godine prodajom 70 odsto svog preduzeća „Eko-organik lajf“ (nekadašnjeg Krmivo produkta) izbegao plaćanje poreza. Kupac je bio biznismen Rodoljub Drašković, suvlasnik koncerna „Svislajon Takovo“, dok se preostalih 30 odsto već uveliko propalog preduzeća vodilo na Markovićevu suprugu Ljiljanu. Iako su biznismeni krili vrednost transakcije kao „poslovnu tajnu“, isplivao je podatak da je Marković prodajom ostvario dobitak od oko 423 miliona dinara, a da je utajom poreza oštetio državni budžet za oko 84 miliona dinara. Poreska uprava je 2011. godine protiv Markovića podnela krivičnu prijavu, a policija ga je pre dve godine privela zbog neodazivanja sudu. Pušten je da se brani sa slobode.

Farmu pilića, od koje je kasnije napravio imperiju, nasledio je od oca. Supruga Ljiljana ga je nedavno ostavila i tom prilikom mu je navodno, prema pisanju tabloida, „očistila“ bankovne računa za 8,5 miliona evra i uzela devet stanova koje je prepisala na svoju ćerku iz prvog braka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari