Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić sa saradnicima u srijedu je razgovarao sa predstavnicima delegacije turske opštine Kećioren u Ankari o mogućnostima kulturne i ekonomske saradnje između ova dva grada. Predsjednik Žurić je upoznao goste iz Turske sa kulturnim bogatstvom i ekonomskim potencijalima Bijelog Polja, a zamjenik predsjednika Opštine Kećioren Mustafa Arać je rekao da treba uspostaviti saradnju između ove dvije opštine i dovesti turske investitore u Crnu Goru.


– Crna Gora je važna zbog strateškog položaja, istorije i kulture. Dolaskom u Crnu Goru uvidjeli smo njene potencijale, stoga ćemo saznanja odavde prenijeti biznismenima u Turskoj, rekao je Arać.

Potpredsjednik parlamentarne grupe prijateljstva Crne Gore i Turske Šenol Guršan podsjetio je da je njegova zemlja među prvima priznala nezavisnost Crne Gore nakon referenduma, naglasivši da podržavaju evroatlanske integracije naše države. „Sa zadovoljstvom sam primio vijest da će Crna Gora u junu dobiti datum pregovora za članstvo u EU. Želimo da što prije postanete članica, a mi ćemo vam pomoći na svim poljima“, najavio je Šenol.

Pozdravljajući goste iz Turske, predsjednik Žurić je naglasio da važnu sponu između dvije zemlje čini veliki broj porodica i građana Turske čiji su korijeni sa naših prostora.

– Nakon sticanja nezavisnosti Crna Gora i Turska imaju dobre političke i ekonomske odnose, koji svakog dana postaju sadržajniji. Temelj takvih odnosa čine bezvizni režim, niz sporazuma o slobodnoj trgovini, ekonomskoj saradnji, prevozu putnika u međunarodnom i drumskom saobraćaju, susreti privrednika i prisustvo turskog kapitala u Crnoj Gori, kazao je predsjednik Žurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari