U Beču je juče završeno višednevno 12. zasedanje Zajedničke bogoslovske komisije za dijalog između Rimokatolike crkve i pravoslavnih crkava. Skup, kome su predsedavali mitropolit pergamski Jovan Zizijulas iz Vaseljenske patrijaršije i nadbiskup Kurt Koh, predsedenik Papskog veća za unapređenje jedinstva hrišćana, počeo je 22. septembra.

Glavna tema, kao i prošle godine na sastanku Komisije na Kipru, bila je „Primat biskupa Rima u prvom milenijumu hrišćanstva“, saopšteno je Moskovske patrijaršije. Sve pomesne pravoslavne crkve u Beču su bile zastupljene sa po dva predstavnika. U ime SPC, kako Danas nezvanično saznaje, skupu su prisustvovali episkopi bački Irinej i braničevski Ignatije. Verska informativna agencija VIA saopštila je da skupu nisu prisustvali samo predstavnici Bugarske pravoslavne crkve.

Papa Bendikt XVI je povodom ovog zasedanja Zajedničke komisije za bogoslovski dijalog pozvao vernike Rimokatoličke crkve na molitvu, poručivši da „izazovi s kojima se hrišćanstvo suočava danas obavezuju sve da se ozbiljno zauzmu za ponovno uspostavljanje punog jedinstva među crkvama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari