Uspravna Srbija podnela prigovor: Više javno tužilaštvo ocenilo da Vučić “nije protivustavno delovao” 1foto (BETAPHOTO/European Council/Alexandros Michailidis)

Pokret Uspravna Srbija podneo je prigovor Apelacionom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv odluke beogradskog Višeg javnog tužilaštva o odbacivanju krivične prijave protiv Aleksandra Vučića zbog “protivustavnog ugrožavanja teritorijalne celine Srbije” izvršenog tako što je 27. februara u Briselu prihvatio Sporazum o putu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Udruženje građana Uspravna Srbija je kao dokaz navelo i Bečku konvenciju o ugovornom pravu, iz čije odredbe 4. nesporno proizilazi da je međunarodni sporazum- te tako i ovaj, pravno valjan i obavezujući kada su ga akteri prihvatili, bez obzira da li su ga i potpisali.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je u ekspresnoj odluci, donetoj pet radnih dana nakon podnošenja krivične prijave, zaključilo da ovaj evropski plan “nijednom svojom odredbom” nije u suprotnosti sa Ustavom Srbije u delu koji reguliše njenu teritoriju i granice i da Vučić “nije preduzeo protivustavno delovanje u pokušaju da se otcepi neki deo teritorije Srbije”, već su “sve njegove radnje bile usmerene na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine”.

Krivični zakonik Srbije predviđa da će se onaj ko silom ili na drugi protivustavan način pokuša da otcepi neki deo teritorije Srbije ili da deo te teritorije pripoji drugoj državi kazniti zatvorom od tri do petnaest godina.

„Pravniku Vučiću je jasno da je sporazum obavezujući i ako nije potpisan“

Pokret Uspravna Srbija podneo je 10. marta ove godine krivičnu prijavu protiv Vučića zbog osnova sumnje da je izvršio krivično delo ugrožavanje teritorijalne celine iz člana 307. Krivičnog zakonika, tako što je 27. februara ove godine prihvatio ovaj Sporazum “koji je u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije u delu kojim se definišu njena teritorija i granice”.

“Aleksandar Vučić je, delujući sa direktnim umišljajem izvršio navedeno krivično delo, i to tako što je davanjem pristanka na plan EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, u ime Republike Srbije, prihvatio takozvano Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, sa svim elementima koji su obuhvaćeni ovim pojmom u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i drugim relevantnim dokumentima međunarodnog javnog prava, odnosno sproveo protivustavno otcepljenje Kosova i Metohije iz sastava Republike Srbije”, navodi se u krivičnoj prijavi.

U prijavi se precizira da je u Briselu održan sastanak Vučića i premijera takozvanog Kosova, Aljbina Kurtija, uz posredstvo visokih predstavnika Evropske unije, na kojem je tema bila “takozvani evropski plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine”.

Nakon održanog sastanka evropski komesar za spoljnu politiku Žozep Borelj izjavio je da su se Vučić i Kurti “saglasili da primene plan EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine”, te da su “obe strane danas prihvatile da to bude implementirano“.

Iste večeri na sajtu Evropske službe za spoljne poslove objavljen je tekst tog evropskog plana, kojim je, u članu 1, predviđeno je da će Kosovo i Srbija razvijati “dobrosusedske odnose”, te da će „obe strane međusobno priznati dokumente i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate“.

Članom 2. Sporazuma predviđeno je da će se „obe strane rukovoditi ciljevima i principima utvrđenim u Povelji Ujedinjenih nacija, posebno onim o jednakosti suvereniteta svih država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravu na samoopredeljenje, zaštiti ljudskih prava i nediskriminaciji“.

U članu 4. Sporazuma predviđeno je da će „obe strane nastaviti da deluju polazeći od pretpostavke da nijedna od njih ne može da predstavlja drugu u međunarodnoj sferi niti da deluje u njeno ime“ i da se Srbija ubuduće “neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji“.

“Prihvatanjem Sporazuma kojim se na nedvosmislen način takozvanom Kosovu priznaju svi elementi državnosti, odnosno svojstva koja se mogu odnositi isključilo na države, poput suvereniteta država, teritorijalnog integriteta, neograničenosti članstva u međunarodnim organizacijama, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, prekršio je Ustav Republike Srbije u delu kojim se definišu njena teritorija i granica”, navodi se u krivičnoj prijavi.

U njoj se podseća da je u preambuli Ustava Srbije propisano da je pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije, da ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije i da iz takvog položaja te pokrajine “slede ustavne obaveze svih državnih organa da zastupaju i štite državne interese Srbije na Kosovu i Metohiji u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima”.

U članu 8. Ustava Srbije propisano je da je njena teritorija “jedinstvena, nedeljiva i nepovrediva”, a da se menja po postupku predviđenom za promenu Ustava.

“Iako Sporazum nije zaključen u pisanoj formi i potpisan od strane predsednika Vučića, sam čin prihvatanja mu daje pravnu snagu, što je njemu, kao diplomiranom pravniku i aktivnom višegodišnjem učesniku u pregovorima Beograda i Prištine van svake razumne sumnje moralo biti poznato”, navodi se u krivičnoj prijavi.

Precizira se da iz člana 3. Bečke konvencije o ugovornom pravu proizilazi da je međunarodni sporazum pravno valjan i obavezujući za aktere koji su ga „prihvatili“, odnosno “dali svoj pristanak da budu vezani ugovorom“, te da se on po svojim pravnim posledicama izjednačava sa pisanim sporazumom između država.

VJT: Podnosilac prijave nije podneo dokaze već samo citate iz dokumenata

Više javno tužilaštvo je 17. marta odbacilo ovu krivičnu prijavu, koju je formalno podneo zastupnik Pokreta Uspravna Srbija Dragan Dobrašinović, jer “ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno navedeno krivično delo, niti bilo koje drugo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti”.

Uspravna Srbija podnela prigovor: Više javno tužilaštvo ocenilo da Vučić “nije protivustavno delovao” 2
foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)

U rešenju zamenika beogradskog javnog tužioca Nikole Uskokovića navedeno je da podnosilac prijave “nije dostavio nijedan materijalni dokaz koji bi potkrepio iznete navode, osim citiranja teksta evropskog plana za normalizaciju odnosa Beograda i Pristine, koji je objavljen na sajtu Evropske službe za spoljne poslove, kao i pojedinih odredbi Bečke konvencije o ugovornom pravu”.

Beogradsko VJT je pritom navelo da su “odredbe iz podnete prijave i pravna kvalifikacija rezultat isključivo svojevoljnog nepreciznog tumačenja odredbi evropskog plana za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine”, navodeći da ovaj plan čak i ne nosi naziv “Sporazum”, kako to podnosilac prijave tvrdi.

U rešenju VJT se navodi i da “ovaj nepotpisani plan nijednom svojom odredbom nije u suprotnosti sa preambulom Ustava Republike Srbije, kojom je propisano da je Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije, i ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije”.

“Sledstveno navedenom, samo postupanje predsednika Republike Srbije u konkretnom slučaju nije bilo u suprotnosti sa obavezom da se zastupaju i štite interesi Srbije na Kosovu i Metohiji u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima, te samim tim on nije preduzeo protivustavno delovanje u pokušaju da se otcepi neki deo teritorije Srbije ili da se deo te teritorije pripoji drugoj državi, već su radnje prijavljenog predsednika Republijke Srbije bile usmerene isključivo na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, kakav je i naziv samog pana”, dodaje se u rešenju.

Dobrašinović: Beogradsko VJT izbegava procesuiranje svog stvarnog šefa – Vučića

Zakonski zastupnik Pokreta Uspravna Srbija Dragan Dobrašinović kaže za Danas da je beogradsko VJT odbacilo krivičnu prijavu protiv Vučića “brzinom nikad viđenom u srpskom pravosuđu”, što je “žaljenja vredan pokušaj VJT da izbegne procesuiranje svog stvarnog šefa – Aleksandra Vučića”.

“Teško je zamisliti kraće obrazloženje jedne tužilačke odluke koje u sebi sadrži više materijalnih, činjeničnih i logičkih grešaka od ovih koje je u velikoj žurbi- koja je specifičan vid izražavanja lojalnosti predsedniku Republike Srbije- uspelo da napabirči Više javno tužilaštvo. Tih dvadesetak redova sačinjenih s mukom koja je proizvod sticaja ogromne servilnosti i još veće neukosti, biće pravi dragulj u istoriji tužilačkog beščašća”, kaže Dobrašinović.

Uspravna Srbija podnela prigovor: Više javno tužilaštvo ocenilo da Vučić “nije protivustavno delovao” 3
Dragan Dobrašiunović: Foto Medija centar Beograd

On tvrdi da u obrazloženju rešenja VJT “nema ničega što nije ili izobličeno, ili krivotvoreno ili u potpunosti neistinito”.

Prema njegovim rečima, beogradsko VJT nije našlo za shodno čak ni da se obavesti kakav je tačno naziv akta koji je Vučić prihvatio u Briselu, a koji se zove “Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije”, što je “brilijantna manifestacija nestručnosti, površnosti, neprofesionalnosti i nekompetentnosti”.

“Iz obrazloženja Višeg javnog tužilaštva nedvosmisleno proizilazi da je za ovu pravosudnu instituciju suštinska autonomija Kosova i Metohije u okviru suverene države Srbije, kako to propisuje Ustav, isto što i priznavanja suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta takozvanog Kosova od strane predsednika Vučića, koji je to učinio prihvatanjem Sporazuma iz Brisela, a potvrdio prihvatanjem Aneksa ih Ohrida koji je sastavni deo Sporazuma. Višem javnom tužilaštvu, očigledno je, nije jasno da se pojmovi poput suverenosti, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta vezuju isključivo za države”, kaže Dobrašinović.

Pokret Uspravna Srbija je u svom prigovoru, uz negiranje svih navoda u rešenju beogradskog VJT, zatražio od Apelacionog suda da tom tužilaštvu “izda obavezno uputstvo” kojim mu nalaže da preduzme krivično gonjenje protiv Vučića zbog krivičnog dela ugrožavanje teritorijalne celine.

Vučićevo prihvatanje kompletnog teksta sporazuma u Briselu potvrdio i aneks u Ohridu

U prigovoru Pokreta Uspravna Srbija navodi se da su, osim šefa diplomatije Evropske unije Žozepa Borelja, izjave o prihvatanju Sporazuma od strane Vučića dali i izaslanik Stejt departmenta SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i “drugi međunarodni zvaničnici uključeni u ovaj process”.

Njihova suština se sastoji u tvrdnjama o prihvatanju kompletnog teksta Sporazuma od strane Srbije”, navodi se u prigovoru.

“ Neuporedivo važniji dokaz od izjava pojedinih diplomata, koje Vučić niti jednom rečju nije demantovao, pa u njihovu verodostojnost ne treba sumnjati, jeste sam tekst Aneksa sporazuma (iz Ohrida, prim. aut.) u kojem je eksplicitno navedeno da se „Kosovo i Srbija u potpunosti obavezuju (posvećuju tome) da će poštovati sve članove Sporazuma i ovog Aneksa i sprovesti sve svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa, ekspeditivno i u dobroj veri”, dodaje se u prigovoru.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari