Usred leta Vranjanci jure za ogrevnim drvetom - za kubni metar plaćaju i 40 evra 1Foto: Nenad Kovačević

Iako je leto u punom jeku u Vranju kao pred sezonu grejanja vlada veliko interesovanje za ogrevnim drvetom, koje stiže od prodavaca koji drvo seku u brdsko planinskom području u okolini opštine, kao i na području Poljanice, Krive Feje i Svetog Ilije.

– Cena kubnog metra svežeg, ali često i bajatog ogrevnog drveta isečenog prošle godine, najčešće osrednjeg kvaliteta i bez žiga nadležnih šumara košta od 38 do 42 evra – kaže Stanko Petrović, iz Vranja.

Vranjanci i dalje u najvećoj meri za grejanje koriste šumsku građu, koja uz rezanje i cepanje po kubnom metru dostiže i do 45 evra, a u proseku se kupuje tri do pet metara drveta najčešće bez adekvatne dokumentacije o poreklu i mestu seče,koju prodavci iako obavezni ne uručuju kupcima.

Sektor JP „Srbija šume“ na području vranjske opštine i sedam opština Pčinjskog okruga, u skladu sa svojim nadležnostima retko reaguje na prijave građana o uočenoj „nelegalnoj seči šuma“ na ovom području.

Novinar Danasa nije uspeo tokom dana da stupi u kontakt ni sa jednim od nadležnih za šumsku seču u lokalnoj filijali JP „Srbija šuma“ u Vranju, jer na telefonske pozive nema odgovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari