Suđenje italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju, optuženom za plaćanje seksualnih usluga jednoj maloletnici i zloupotrebu položaja, juče je, odmah po početku u Milanu, odloženo za 31. maj. Na početku dugo očekivanog procesa nisu bili ni Berluskoni ni njegova dva glavna advokata Nikolo Gedini i Pjero Longo, ni glavni protagonista afere koja već mesecima privlači pažnju medija, mlada Marokanka Karima El Mahrug, zvana Rubi.


U sudnici je, međutim, bilo oko sto novinara. Mediji iz celog sveta došli su da prate suđenje, koje je juče trajalo sedam minuta. Oko sudnice bile su jake mere bezbednosti, uz veliki broj policajaca. U aferi Rubi Berluskoni (74) je optužen da je imao veze sa maloletnom prostitutkom, zbog čega bi mogao da bude osuđen na šest meseci do tri godine zatvora. On je, takođe, optužen za zloupotrebu položaja kada je izdejstvovao da se Rubi oslobodi iz zatvora gde je bila zbog krađe, za šta je predviđena kazna do 12 godina zatvora.

Berluskoni priznaje da jeste intervenisao u njenom slučaju ali da je verovao da je Rubi rođaka tadašnjeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka. Berluskoni i Marokanka koja je u međuvremenu postala punoletna, demantovali su da su imali seksualne odnose. U podnesku koji je juče sudu predstavio jedan od Berluskonijevih advokata, italijanski premijer je rekao da je želeo da prisustvuje ročištu, ali da je bio sprečen zbog prethodno preuzetih obaveza.

Donji dom italijanskog Parlamenta pre dva dana je usvojio rezoluciju u kojoj se od Ustavnog suda zahteva da odredi koja je pravosudna instanca kompetentna da sudi predsedniku vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari