Pri kraju građevinske sezone u toku su završni radovi na šest zgrada kolektivnog stanovanja u Šapcu gde se postavlja termoizolacija. Praktično će biti završeno 250 stanova, a vrednost radova je oko 35 miliona dinara, s tim da JSP „Stan“ učestvuje sa polovinom sredstava.

To je jedinstven primer u Srbiji da se na ovakav način realizuje termoizolacija zgrada. Prvo se obija nestabilni malter, pa se lepi stiropor debljine deset centimetara, radi se i kompletna horizontalna i vertikalna limarija, i na kraju fasada. Prema svim pokazateljima godišnje se uštedi oko 30 odsto energije, a pokazalo se da leti gotovo da  nije bilo potrebno uključivati klima uređaje. Novina od ove godine jeste da u ovom programu učestvuju i individualni stambeni objekti koji su priključeni na gradsku toplanu. Do kraja godine završiće se 22 objekta, površine od 250 do 500 kvadrata. JSP „Stan“ uložiće u taj projekat oko osam miliona dinara. Interesovanje je izuzetno, ali će se program realizovati prema mogućnostima budžeta.

– Do sada smo od 2010. godine obavili termoizolaciju 34 zgrada sa ukupno 1.108 stanova. Vrednost radova je 143 miliona dinara. To ćemo raditi i dalje, jer su uštede velike, tako da se za četiri-pet godina investicija otplati. Vlasnici stanova u proseku izdvajaju dve do dve i po hiljade evra, na 24 rate, a troškovi su veći kada se radi i hidroizolacija ravnih krovova. Međutim, kada se sve završi, onda vlasnici stanova pored ušteda imaju i dugoročno rešeno pitanje izgleda zgrade, jer je praksa pokazala da u najvećem broju zgrada nije bilo nikakvog ulaganja od njihove izgradnje. Možemo se pohvaliti da su kod nas liftovi najbolje održavani u Srbiji, i trenutno imamo samo jedan lift koji nije u funkciji. U narednom periodu u dogovoru sa predsednicima skupština stanara založićemo se da se zgrade kolektivnog stanovanja čiste i peru dva puta nedeljno. To je praksa u drugim velikim gradovima, i nadam se da ćemo uspeti da se dogovorimo kako bi i unutrašnjost zgrada bila bolje održavana, kaže Ljiljana Jovanović, direktorica JSP „Stan“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari