Šef Centralne obaveštajne službe (CIA) Leon Paneta pokrenuo je inicijativu kojom se formalizuje raskid administracije predsednika SAD Baraka Obame s prošlošću kada je rečo nacionalnoj bezbednosti. Naime, on je naredio konačno zatvaranje tajnih lokacija u inostranstvu gde su SAD držale, a u pojedinim slučajevima i mučile, zatvorenike iz redova Al Kaide.

 Paneta je rekao da želi da otkloni jedan od razloga zbog kojeg su grupe za borbu za ljudska prava upućivale žalbe u vezi sa hapšenjem osumnjičenih terorista u vreme režima bivšeg lidera SAD Džordža Buša – angažovanje ljudi iz privatnih agencija za čuvanje zatvorenika. Privatne bezbednosne firme od sada neće imati nikakvu ulogu na ovim lokacijama, što je promena koja donosi dodatnu korist jer će na taj način CIA uštedeti četiri miliona dolara.

Samo otkazivanje usluga privatnim bezbednosnim firmama označava očiti raskid sa praksom iz prošlosti. Za vreme Bušove ere službenici pod ugovorom uživali su u obilju i dobro su zarađivali, naročito u Iraku, gde su obavljali veliki broj uloga preopterećene vojske. Paneta je rekao da će zatvori, koji su sada prazni pošto nisu primali nove zatvorenike od kada je on preuzeo rukovodstvo CIA u februaru, biti ukinuti pod pokroviteljstvom same Obaveštajne službe.

Zatvori u Avganistanu, istočnoj Evropi, Tajlandu i na ostalim lokacijama postali su jedan od najuverljivijih simbola kontroverzne Bušove vladavine u Beloj kući. Organizacije za borbu za ljudska prava protestovale su da su u tim zatvorskim centrima držani zatvorenici koji su podvrgnuti grubim tehnikama ispitivanja, koje su u nekim slučajevima prerastale u mučenje. Više od 100 osumnjičenih je bilo u zatvorskim objektima, a trećina njih je prošla kroz metode saslušanja koje su pooštrene nakon 11. septembra 2001.

U saopštenju koje je poslao mejlom zaposlenima u CIA, Paneta je takođe jasno stavio do znanja da osumnjičeni više neće biti izručivani stranim bezbednosnim snagama da bi bili mučeni na način koji prevazilazi etički kodeks SAD. Smatra se da je u vreme Bušove administracije nekoliko osumnjičenih transportovano u zemlje poput Sirije gde su ih saslušavali agenti te zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari