U Tehničkoj školi u Pirotu završena je zamena dotrajale stolarije i obavljena popravka radijatora, vrednost obavljenih radova iznosi nešto više od 260.000 evra. Direktor Tehničke škole Aca Božić rekao je da je to „investicija veka u ovoj školi“.


Zgrada Tehničke škole u Pirotu stara je 40 godina, a projekat je omogućio da se prvi put zameni stolarija, odnosno više od 240 vrata i prozora.

– Mesečno lokalna samouprava za grejanje školi plaća 570.000 dinara, a godišnje to je oko 6,9 miliona dinara – kazao je Božić i naveo da gradska toplana zagreva 3.700 kvadratnih metara te škole.

Projektom je upravljala Agencija za energetsku efikasnost Srbije, a novac je dalo Ministarstvo prosvete. Direktor projekta energetske efikasnosti u Srbiji Aleksandar Durković kazao je da je to državni projekat koji se uz pomoć Svetske banke sprovodi od 2004. godine.

– U prvoj fazi realizacije novog kredita Svetske banke iz 2008. godine je i ova škola kao jedna od prvih u Srbiji – kazao je Durković. Prema njegovim rečima, u Tehničkoj školi očekuje se ušteda energije od 40 do 50 odsto što je bitno i za lokalnu samoupravu koja plaća grejanje škole. Dodao je da će stvarna ušteda biti praćena naredne dve godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari