Švedski tužioci zatražili su dozvolu da u Londonu ispitaju osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža povodom optužbi dve Šveđanke da ih je silovao i seksualno uznemiravao. Ovim je, u stvari, ispunjen zahtev Asanžovih advokata upućen još pre četiri godine.

Asanžov advokat Per Samuelson u izjavi za Rojters pozdravio je zahtev švedskog tužilaštva izrazivši zabrinutost da bi proces mogao da potraje s obzirom na činjenicu da je potrebno odobrenje britanskih i ekvadorskih vlasti. Tužilaštvo kaže da su takođe zatražili i DNK test od Asanža, koji od juna 2012. živi u Ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao da ga Britanci izruče Švedskoj. Azil od Ekvadora je zatražio posle iscrpljujuće borbe pred britanskim sudovima da izbegne izručenje Švedskoj.

Švedski apelacioni sud potvrdio je krajem prošle godine rešenje o pritvoru, ali je istakao da tužioci nisu učinili dovoljno napora ukazavši da „njihov propust da istraže alternativne puteve nije u skladu sa njihovim obavezama“.

Tužilaštvo je dugo odbijalo da pristane da u Londonu ispita Asanža, a jučerašnju promenu mišljenja objašnjavaju činjenicom da bi brojne optužbe za koje se Asanž sumnjiči mogle da zastare u avgustu, prenosi Rojters.

Tužiteljka Marjana Naj kazala je da je i dalje uverena da će ispitivanje Asanža u ambasadi umanjiti kvalitet razgovora te da je bolja opcija njegovo lično prisustvo u Švedskoj. „Sada je vreme od neprocenjive vrednosti, smatram stoga da je neophodno prihvatiti i ovakve nedostatke u istrazi“, kazala je tužiteljka, prenosi Rojters.

Australija, čiji je Asanž državljanin, navodi da bi, ako Britanija izruči Asanža Švedskoj, on mogao biti izručen SAD, gde bi mogli da mu sude jer je 2010. preko svog sajta, koji je pokrenuo 2006, odao 250.000 tajnih depeša američkog Stejt departmenta, što važi za najveće odavanje informacije u američkoj istoriji. Za njegove pravne zastupnike potencijalno izručenje Americi značilo bi smrtnu kaznu sa Asanža ili pak zatvor Gvantanamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari