U Kanu danas počinje sastanak ministara država članica Evropske unije o usklađivanju zajedničke politike o imigraciji. Francuska je pre preuzimanja šestomesečnog predsedavanja Uniji istakla, uz imigraciju, usvajanje zajedničke politike o odbrani, klimatskim promenama i poljoprivredi kao četiri svoja prioriteta kojim će se baviti tokom predsedavanja EU.

U Kanu danas počinje sastanak ministara država članica Evropske unije o usklađivanju zajedničke politike o imigraciji. Francuska je pre preuzimanja šestomesečnog predsedavanja Uniji istakla, uz imigraciju, usvajanje zajedničke politike o odbrani, klimatskim promenama i poljoprivredi kao četiri svoja prioriteta kojim će se baviti tokom predsedavanja EU. Pariz ističe da se ljudi unutar šengenske zone kreću slobodno jer nema granica ni kontrola na njima; stranac dobivši boravak u jednoj zemlji, slobodno se premešta u sve države šengenske zone, te da je zato neophodno usvojiti zajedničku politiku o imigraciji. Francuska je izradila zajednički plan, ali naišavši na protivljenje Španije, francuski ministar za imigraciju Bris Ortefe bio je primoran da ga značajno izmeni kako bi ublažio protivljenje Madrida.
Osnova sukoba je što se Pariz zalaže da regulisanje statusa ilegalnih imigranata treba da bude razmatrano kao izuzetak, pojedinačno, slučaj po slučaj, dok Madrid koji je 2005. masovno regulisao boravak 700.000 ilegalaca ne želi da francuskim stavom bude osuđena njegova prethodna politika. Španska opozicija je svojevremeno oštro kritikovala masovnu regularizaciju ilegalaca te bi, ovakvom formulacijom Pariza, EU njoj dala za pravo.Nova verzija francuskog plana o imigraciji će danas u Kanu biti predstavljena ministrima unutrašnjih poslova i pravde država članica EU. Po novoj verziji ostaje da je regulisanje statusa ilegalnih imigranata izuzetak, koji će se rešavati pojedinačno. Međutim Pariz je učinio druge ustupke.
Odustao je od „ugovora o integraciji“ koji bi potpisivali imigranti sa državom koja ih prihvata i od obavezne obuke o „državnom identitetu i evropskim vrednostima“, jer Španija strahuje da bi to moglo da obeshrabri i odbije legalne imigrante. Brži ekonomski rast Španije, tokom poslednjih deset godina, omogućili su, između ostalog, i sedam miliona legalnih imigranata.
Pod pritiskom ostalih članica, posebno Grčke, Francuska po svemu sudeći odustaje od zahteva za formiranje jedinstvenog Evropskog biroa za razmatranje zahteva za politički azil. Ipak Francuska se nada da odustajanjem od pojedinih delova plana neće biti dovedena u pitanje ideja o zajedničkoj politici o imigraciji, koja će dovesti u budućnosti do usvajanja jedinstvene „plave karte“, koja bi poput američke „zelene“, važila u celoj EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari