Na sednici Skupštine opštine Veliko Gradište usvojen je Prostorni plan opštine što je presednik ove podunavske komune, Dragan Milić, nazvao istorijskim aktom. – Ovo treba da bude svečani trenutak jer se prvi put u istoriji grada usvaja značajan dokument koji otvara put za razvoj opštine. Mi smo imali akte za koje smo svi glasali, i pozicija i opozicija kao što je strategija razvoja… Dakle, to pokazuje razumevanje kada je razvoj opštine u pitanju. Koristim priliku da zahvalim službi koja je dala maksimum u obavljanju ni malo lakog zadatka, kao i svima koji su učestvovali u javnoj raspravi i svojim sugestijama doprineli da se plan poboljša – rekao je Milić.


Osim zakonske obaveze, postoji činjenično stanje da se ovakva vrsta planskog dokumenta do sada za teritoriju opštine nije donosila kao i da se pojavila potreba za novim aktom s obzirom na tendenciju razvoja naročito gradskog prostora. – Prostornim planom omogućiće se ravnomeran i koncizan razvoj celokupne teritorije opštine i stvoriti uslovi za ulaganja fizičkih i pravnih lica – rekla je Zorica Miletić, načelnica Odeljenja za urbanizam, komunalno-stambene i imovinsko pravne poslove. Planom se utvrđuju osnove organizacije, korišćenja, uređenja i zaštite područja opštine Veliko Gradište i obuhvata celokupno administrativno područje. Takođe, stvara se i pravni osnov za izradu planova nižeg reda kao i izdavanja lokacijskih dozvola. Sastavni deo plana čini i izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu.

Predstavljen projekat Srebrnog jezera

Na početku skupštinskog zasedanja upriličena je prezentacija ambicioznog i prestižnog projekta „Silver lake resort“ čija je realizacija počela pre nešto više od tri godine. Realizacija ovog projekta će od opštine Veliko Gradište stvoriti jednog od lidera turizma u Srbiji. O projektu je detaljno i argumentovano govorio Slobodan Vučićević, vlasnik Kompanije. Rezime je upotpunio Nedeljko Todorović, predsednik Skupštine opštine, predloživši da se sastanak sa predstavnicima „Silver lake investmenta“ ponovo održi nezavisno od Skupštine, kako bi eventualne dileme bile razjašnjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari