Usvajanjem deklaracije završen Samit Brdo-Brioni, Vučić se priključio naknadno 1Foto: Beta/AMIR HAMZAGIC

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je danas na kraju samita Procesa Brdo-Brioni u Tivtu da pristupanje EU nije samo potreba i deklarisani cilj, već geopolitički i moralni imperativ za Zapadni Balkan.Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicima Slovenije i Hrvatske, Milatović je rekao da su učesnici današnjeg sasatanka u Tivtu usvojili zajedničku deklaraciju.

„Samit je bio još jedna prilika da ponovimo jedinstvenu poruku, zajedničku svima nama, da je naš prostor prostor zajedničkih vrijednosti, mira i prosperiteta i da EU nije celovita bez zemalja Zapadnog Balkana“, istakao je Milatović posle plenarnog sastanka.

On je rekao da se mir i bezbednost nikada ne mogu uzeti zdravo za gotovo i da je Samit uvek dobra prilika da se razgovara i onim stvarima o kojima možda svi ne misle na isti način.

„Dugotrajna stabilnost podrazumeva dobrosusedske odnose“, rekao je Milatović dodajući da „Crna Gora jeste ;i „uvek će biti zemlja posvećena regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima“.

Predsednik Hrvatske ;Zoran Milanović rekao je da Proces Brdo-Brioni traje godinama kao oblik komunikacije među ; državama od kojih se neke međusobno ni ne priznaju što je, kako je naveo, samo po sebni već vredno truda.

Milanović je ocenio da je EU jedan ogroman i vrlo inertan sistem i da će buduće članice „ako se bude čekalo ; ovoliko koliko se čeka“ izgubiti strpljenje.

„Naš je zadatak da ih ohrabrujemo“, dodao je.

Predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar istakla je da Crna Gora ima najveći potencijal za prijem u EU,a najmanje šanse za to, prema njenim rečima, ima Kosovo.

Na plenarnoj sednici na Samitu lidera Brdo-Brioni procesa, razgovaralo se o unapređenju saradnje Zapadnog Balkana sa zemljama članicama EU.

Pored domaćina samita crnogorskog predsednika Jakova Milatovića, učestvovali su predsednici Albanije i Hrvatske, Bajram Begaj i Zoran Milanović, predsednice Kosova, Slovenije i Severne Makedonije, Vjosa Osmani, Nataša Pirc Musar i Gordana Siljanovska Davkova.

Sednici su prisustvovali i članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, Željka Cvijanović i Željko Komšić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pridružio se učesnicima Samita kasnije, na radnom ručku.

Proces Brdo-Brioni zajednička je slovenačko-hrvatska inicijativa pokrenuta 2013. godine, radi jačanja uzajamnog poverenja i pomoći Zapadnom Balkanu na putu ka EU.

Članice su Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Severna Makedonija i Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari