Odbornici su pored budžeta za narednu koji iznosi 359 miliona dinara, usvojili i rebalans budžeta za ovu godinu kao i odluku o otpisu kamate na dospele obaveze po osnovu određenih lokalnih javnih prihoda. Na ovoj poslednjoj sednici lokalnog opštinskog parlamenta u ovoj godini, usvojen je Lokalni akcioni plan zapošljavanja u 2012. godini.

Što se tiče nekih karaketeristika budžeta za narednu godinu, sredstva za socoijalna davanja su povećana za 10 odsto, za investicije i razvoj mesnih zajednica izdvojiće se oko 60 miliona dinara, dok će zarade zaposlenih u Opštinskoj upravi i u javnim preduzećima i ustanovama biti nešto manje u odnosu na ovu godinu.

– Ponašali smo se veoma racionalno. Naime, planom budžeta i odlukom za narednu godinu, predviđeno je da se izdvajanja za materijalni troškove i zarade radnika za narednu godinu smanje, što je duhu nastojanja da se štednja stavi u prvi plan, ne zbog nekog pomodarstva što mi hoćemo, već zbog same nastale situcija kada je priliv sredstva u budžet zaista skroman u odnosu na naše potrebe. Sem toga, mogu da kažem da su sredstva za zdrastvo, socijalna davanja, za školovanje mladih kadrova, razvoj sporta, obrazovanja i kulture povećana u odnosu na ovu godinu. Jedna od najznačajnijih odluka je da su ulaganja za investicije, kako direktno iz budžeta, tako i preko Direkcije za izgradnju povećana za ulaganje u razvoj mesnih zajednica. Istakao bi i donošenje odluke o mreži Osnovnih škola i predškolskih ustanova kao i odluku o detaljnoj regulaciji za tri značajne lokacije, odnosno za realizaciju tri važna kapitalna projekta. Reč je o industrujskoj zoni, sportsko-rekreativni centar i obilaznicu oko Kučeva. Ono što jevažno za naše građane, a to je donošenje odluke o sanaciji izmeštanju gradske deponije koja se slučajno nalazi iznad postojećeg izvorišta. Njeno izmeštanje je počelo i očekuje se završetak iznošenja svega onog što su ovde nalazilo. Na ovom zemljištu i prostoru biće već od naredne godine zelana trava i igralište za rekreaciju – naglasio je predsednik SO Kučevo Dragoslav Mratić.

Na predlog predsednika opštine Zorana Milekića, većinom glasova doneta je odluka o izostavljanju jedne tačke dnevnog reda a koja se odnosi na otkup građevinskog zemljišta u javnoj svojini na području MZ Rabrovo. O ovome biće reči na jednoj od narednih sednica posle donetih zaključaka od strane meštana ovog naselja.

U ovoj godini radilo se i na nekoliko projekata u oblasti privrednog razvoja i dovođenja stranih inevstitora koji su zainteresovani za izgradnju proizvodnih pogona na ovom području. Jedna od takvih je izgradnja fabrike cementra na svim Evropskim standardima. Razgovori su i dalje u toku, i sasvim je sigurno da će oni uroditi plodom, i Kučevo dobiti jednu savremenu fabriku u kojoj će se zaposliti veliki broj građana.

– Biće ovo fabrika druge katergorije, odnosno fabrika za proizvodnju neke vrste cementa na bazi krečnjaka. To je fabrika visoke kategorije, po svim svetskim i evropskim standardima, bez zagađenja okoline, što će doprineti bržem razvoju naše opštine koa i rešavanju problema nezaposlenosti, posebno mladih kadrova – rekao je predsednik opštine Zoran Milekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari