Radni deo ovogodišnjeg majskog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve završen je kasno sinoć u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, nezvanično je potvrđeno Danasu u sedištu SPC. Kako je našem listu objašnjeno, za danas je planirano potpisivanje zapisnika, mada su pojedini arhijereji još juče napustili saborsko zasedanje.

Sabor je na jučerašnjoj sednici, na predlog Episkopskog saveta za Severnu i Južnu Ameriku potvrdio Ustav SPC u Severnoj i Južnoj Americi, kao i promenu granica eparhija SPC na američkom kontinentu, saopštila je Informativna služba SPC. Uz plan arondacije postojećih i nazive novih eparhija, u saopštenju se navodi da će mitropolit libertvilsko-čikaški biti predsednik Episkopskog, Crkvenonarodnog i Centralnog saveta i po službenoj dužnosti predstavnik SPC za američki kontinent.

Kako Danas nezvanično saznaje u dobro obaveštenim crkvenim krugovima, popodnevni deo jučerašnje sednice bio je posvećen problemu obnove srpskih crkava i manastira na KiM. Sabor je, kako navode crkveni izvori, episkopu raško-prizrenskom Artemiju dao rok da do juna primi i osvešta svetinje obnovljene u skladu s Memorandumom o obnovi koji su 2004, uprkos njegovom protivljenju kao nadležnog arhijereja, potpisali SPC i Ministarstvo za kulturu Kosova. Ukoliko vladika Artemije, koji je napustio sinoćnu sednicu, ne ispoštuje pomenuti rok, Sabor je najavio njegovo pozivanje na krivičnu odgovornost.

Crkveni izvori navode i da je poseta potpredsednika SAD Džozefa Bajdena manastiru Visoki Dečani, koja je dovela do novih neslaganja unutar SPC, nije sišla sa dnevnog reda ni juče prepodne, iako je o tome raspravljano i u sredu. U crkvenim krugovima pojavile su se spekulacije da je saborska odluka o poništenju odluke za KiM nadležnog vladike Artemija da uskrati Bajdenu blagoslov za posetu Visokim Dečanima doneta bez glasanja. Izvori Danasa tvrde da je protiv zabrane Bajdenu da poseti dečanski manastir reagovalo desetak arhijereja, među kojima su bili i pojedini dosadašnji članovi Sinoda, kao i aktuelni portaprol Sabora, dok su ostali ćutali, što je shvaćeno kao odluka o poništavanju odluke vladike Artemija, o čemu je javnost vanredno obaveštena.

Novi sastav Sinoda

Prema nezvaničnim informacijama, Sabor je izabrao i novi Sinod. Izvori Danasa tvrde da je imenovana petočlana „crkvene vlada“ u sastavu: mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkopi niški Irinej, bački Irinej, zahumsko-hercegovački Grigorije i dalmatinski Fotije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari