Usvojen desetogodišnji plan razvoja grada i nova procedura izbora lokalnog ombudsmana u Kragujevcu 1Foto: Grad Kragujevac

Na jučerašnjoj sednici odbronici Skupštine garda Kragujevca usvojili su strateški dokument Plan razvoja grada 2021-2031. godine. Time se po Nenadu Popoviću, direktoru Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, koja je učestvovala u njegovoj izradi, stvaraju uslovi za ubrzan razvoj grada ali šire teritorije koja gravitira ka Kragujevcu.

– Kragujevac je prvi veliki grad u Srbiji koji Plan razvoja usvaja po novoj metodologiji, koja je propisana novim zakonom o planskom sistemu, donetim 2018.godine. Plan ima pet razvojnih proriteta: smanjenje nezaposlenosti, infrastrktura gradskog i seoskog područja, razvoj vanprivrednih i društvenih delatnosti, zaštita i očuvanje životne sredine i racionano korišćenje privrednih resursa i javne usluge po meri građana. Za svaki od prioriteta, koji imaju jednak isti značaj, definisani su ciljevi i ima ih 18, a za njihovo ostvareje definisano je 78 mera, objasnio je Popović.

Od 2021. do 2023. godine biće započeta realizacija 149 projekata. Među njima su rekonstrukcija centralne kotlarnice u Energetici, izgradnja Severne obilaznice, izgradnja brze saobraćajnice Kragujevac-Mrčajevci, obnova fasada, FILUM, stadion „Čika Dača”, Trg Radomira Putnika, Centar izvrnosti, i mnogi drugi. Ukupna vrednost projekata je preko 1,1 milijardu evra, kazao je Dejan Ružić, načelnik Gradske uprave za razvoj, naglasivši da su to jako velika ulaganja koja će doneti još veća ulaganja privatnog sektora i potpuno izmeniti fizionomiju grada.

Plan razvoja grada Kragujevca 2021-2031. podložan je praćenju, izveštavanju i reviziji ukoliko bude bilo potrebno, svake godine.

Izmenom i dopunom Odluke o lokalnom ombudsmanu, koju su odbornici juče usvojili dat je širi pristup licima zainteresovanim za ovu funkciju. Do sada je, podsetio je predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović, izbor funkcije ombudsmana bio prepušten jednoj trećini odbornika.

– Usvojenom odlukom u većem stepenu uključujemo javnost i unapređujemo demokratičnost, istakao je on.
Po stupanju odluke predsednik Skupštine grada Kragujevca raspisuje javni poziv uz obaveštenje o neophodnim uslovima za sva lica koja su zainteresovana da obavljaju funkciju lokalnog ombudsmana.

– Posle 30 dana, koliko traje javni poziv, nadležni skupštinski odbor sastavlja listu lica koji su se prijavila i koja ispunjavaju formalne uslove. Potom listu prosleđuje odborničkim grupama, a one, svaka posebno ili više odborničkih grupa mogu predložiti određeno lice za funkciju lokalnog ombudsmana. Posle obavljenog razgovora sa predloženim kandidatima, nadležni skupštinski odbor uputiće predlog Skupštini na razmatranje, objasnio je proceduru predsednik Petrašinović, po kome se na ovaj način može doći do većeg broja ljudi koji imaju stručna znanja, sposobnosti i kvalifakcija i koji su, pre svega, zainteresovani da se bave zaštitom građanskih prava u Kragujevcu i budu korektivni element donosioca odluka na nivou grada.

Odbornici su na 11. redovnoj sednici Skupštine grada Kragujevca usvojili Plan detaljne regulacije „Vitlište” čime se stvara planski osnov za realizaciju sistema komunalnog otpada u gradu i regionu.

Usvojeni Plan detaljne regulacije Vitlište stvara okvir za eksproprijaciju dela zemljišta kod koga to ranije nije učinjeno. Pre toga neophodno je uraditi preparcelaciju, najviše u delu koji se odnosi na pristupnu saobraćajnicu, pojasnio je odbornicima zamenik gradonačelnika Ivica Momčilović.

Prema procenama nadležne uprave, postupak preparcelacije trebalo bi da traje oko mesec dana, nakon čega sledi eksproprijacija. Obim investicija u okviru projekta Vlade Republike Srbije „Čista Srbija” je 118 miliona evra. Bez obzira na to kada će spalionica zaživeti, što će svakako biti period ne duži od tri godine, u pravoj fazi kazao je Momčilović, dobijamo otvoreno telo deponije, izgradićemo pristupnu saobraćajnicu i napraviti preduslove da krenemo sa skladištenjem otpada. Kroz ovaj projekat i stanovnicima Kormana, biće rešen problem kanalizacije, jer je predviđena izgradnja kanalizacione mreže u dužini od tri kilometra.

Obuhvat plana je oko 142 hektara od čega je 90 hektara telo deponije i prateći infrastrukturni objekti u funkciji upravljanja otpadom. U sistemu regionalnog upravljanja otpadom, sporazum o saradnji, za sada, potpisali su grad Kragujevac, Aranđelovac, Knić i Rekovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari