Na maratonskoj sednici Skupštine grada Požarevca, prvoj u ovoj godini, koja je trajala do posle ponoći, usvojen je rebalans budžeta za koji je većinski konstatovano da ima razvojni karakter. Odlučivano je po obimnom dnevnom redu od 37 tačaka.

Na samom početku sednice, kojoj su prisustvovala 64 odbornika, predsedavajući Miomir Ilić obavestio je skupštinsko telo da tri odbornika Srpske radikalne stranke: Mirko Milanović, Sotir Sotirov i Svetislav Petrović napuštaju odborničku grupu ove partije, te da u daljem radu nastupaju kao samostalni odbornici. Odbornici su, kako je najavljeno, odlučivali najpre o rebalansu, a zatim o programima poslovanja za tekuću godinu javnih preduzeća, ustanova i fondacija.

Rebalans je, kao i uvek, izazvao prilične polemike. Onima koji redovno prate zasedanja lokalnog parlamenta argumenti vladajuće koalicije i opozicije su poznati, tako se i ovog puta govorilo o Industrijskoj zoni, nezaposlenosti, javnoj potrošnji…O neophodnosti donošenja prvog ovogodišnjeg rebalansa budžeta, govorila je zamenica gradonačelnika Vukica Vasić.

– Rebalans je urađen, delom, zbog povećanja prihoda, uključivanja neutrošenih sredstava na računu budžeta grada koji su na kraju prošle godine iznosili oko 693 miliona dinara.

– Memorandumom o budžetu, ekonomskoj i fiskalnoj politici za 2011. godinu, utvrđen je konačan iznos transfernih sredstava iz Republike, predviđen za Požarevac u ovoj godini u iznosu od oko 238 miliona dinara, što je za 32 miliona više od one sume koja je predviđena prvobitnom odlukom o budžetu. Treći razlog tiče se uključivanja preostalog dela kreditnog zaduženja u iznosu od oko 106 miliona dinara. Sve to znači da su ukupna raspoloživa sredstva povećana za oko 832 miliona dinara, te sada iznose oko dva milijarde 978 miliona dinara – istakla je Vukica Vasić.

Predsednik Skupštine, Miomir Ilić, ocenio je da je budžet je razvojan pošto, pored socijalnog, ima i izrazito investicioni karakter o čemu najbolje svedoče same sume sredstava koje su predviđene za ulaganja u razvoj mnogih oblasti.

U rebalansu budžeta povećanje rashoda odnosi se na potrebu uključivanja preuzetih obaveza iz prethodne godine, Fonda za razvoj, Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, Javnog preduzeća „Direkcija za izgradnju“ i drugih korisnika u iznosu od oko 749 miliona dinara. U rashodnu stranu uključene su i novonastale potrebe u iznosu od oko 90 miliona dinara, kao što su unapređenje bezbednosti saobraćaja, naknada za odvodnjavanje, dodatna sredstva za učešće grada u izgradnji Dečjeg vrtića u Mesnoj zajednici „Burjan“ i druge potrebe.

Predstavnici opozicije kritikovali su rebalans, istakavši da nije doneo nikakav napredak u odnosu na Odluku o budžetu, koji je, prema rečima Slavoljuba Matića, predsednika odborničke grupe Demokratske stranke Srbije, takođe bio loš. -Ogroman prenos sredstava iz prethodne godine pokazuje da imamo neefikasnu vlast. Putevi su loši, nemamo sređeno pitanje gradske deponije. Javna potrošnja je visoka a to se u životima građana ne vidi. Potrebno je skinuti sve namete privredi kako bi se poboljšao standard, rekao je Matić. Predsednik odborničke grupe SRS Saša Valjarević istakao je da rebalans ne sadrži rešavanje gorućih problema, kao što su nezaposlenost, nepostojanje investicija, otvaranje malih i srednjih proizvodnih preduzeća, te da se sada novac troši na „šminkanje“ grada.

Gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević odgovorio je da se u fasade ulaže 27 miliona, što je veoma mali deo u odnosu na ukupna ulaganja koja se u gradu tiču vode, kanalizacije, toplifikacije i dugih investicija kao i da je obaveza grada da se neke fasade obnove jer su pod zaštitom države.

Načelnik Braničevskog upravnog okruga Goran S. Petrović objasnio je dokle se stiglo sa projektom Industrijske zone istakavši da je u novembru protekle godine formirana Komisija koja je uspela da svo zemljište predviđeno za Industrijsku zonu, površine 17 hektara, prebaci na Grad. Takođe, pre donošenja odluke o izradi regulacionog plana, nisu postojala nikakva dokumenta koja se tiču industrijske zone, podsetio je Petrović.

Drugi deo sednice protekao je u raspravi o poslovanju javnih preduzeća. Predstavnici SRS i DSS kritikovali su kako su naveli, sporost u radu Direkcije za izgradnju i nedovoljno širenje toplifikacione mreže, a na meti kritika našao se i „Parking servis“ zbog naplate parkinga kod Bolnice i Doma zdravlja.

Direktori gradskih javnih preduzeća ukratko su izložili planove za ovu godinu i odgovarali na postavljena pitanja. Direktor Direkcije za izgradnju Miodrag Stojković istakao je da se sve procedure moraju ispoštovati te da se za projekte iz Fonda za zaštitu životne sredine mora imati građevinska dozvola Takođe, dodao je, saglasnost od strane „Puteva Srbije“ se veoma sporo dobija. Zvonimir Blagojević , direktor „Toplifikacije“ istakao je da je širenje toplifikacije planirano logičnim redosledom, po gustini naseljenosti, a da se „Toplifikacija“ susreće sa brojnim problemima na terenu počev od nerešenih imovinsko- pravnih odnosa, davanja dozvola za podstanice … – Ne sme da se zanemari činjenica da Požarevac plaća najnižu cenu grejanja. Uloga Fonda za zaštitu životne sredine je velika, jer Fond, pokrivanjem razlike u ceni gradnje, dotira građane koji plaćaju četvrtinu realne cene, dodao je Blagojević. Direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Nenad Ratić odgovarao je na pitanja vezana za vodosnabdevanje sela rekavši da to jeste veliki problem, kao i da je evidentno da većina sela ima veliku koncentraciju nitrata u vodi ali da se ta pitanja rešavaju, te da je do sada rađeno u Petki, kao i na vodovodu Dragovac- Živica. Slobodan Jović, direktor JKP „Komunalne službe“ istakao je da je grad shvatio važnost ove službe koja je, kako je rekao, njegovo ogledalo i ostavlja prvi utisak. Slavko Živković, direktor „Parking servisa“ kaže da je za uređenje parkirališta predviđeno preko osam miliona dinara, što je više od 15 procenata ukupnog sopstvenog prihoda. – U narednoj godini plan je izgradnja garaže koja je Požarevcu neophodna, najavio je Živković. O planovima „Ljubičeva“ govorio je direktor Vladan Janković kao i o strategiji koja se u prethodne dve godine, uprkos visokim dugovima koje ima ovo preduzeće, kretala u pravcu uređenja legata u cilju privlačenja turista kao i namirivanja dugova čiji deo je na sebe preuzeo i grad. Dragan Živanović, direktor „Radio Požarevca“ rekao je da ovo preduzeće u tekućoj godini očekuje podizanje nivoa slušanosti i sprovođenja programa racionalizacije kao i borba za viši standard zaposlenih i potpisivanje pojedinačnog kolektivnog ugovora. – Paralelno, trebalo bi da se nastavi povećavanje sopstvenog dela prihoda i rešavanje statusa Radio Požarevca. Postoji opravdano nezadovoljstvo većine zaposlenih, ali je to je zbog nezadovoljstva primanjima, nerešenog statusa i najavljene racionalizacija, rekao je Živanović i dodao da će državni organi dati poslednju reč kada su u pitanju aktuelni odnosi na relaciji sindikat – poslodavac.

Glasovima vladajuće koalicije usvojeni su planovi javnih preduzeća, a bez mnogo pitanja i planovi ustanova i fondacija.

Odbornici lokalnog parlamenta usvajanjem Akcionog plana zapošljavanja pokušaće da utiču na problem nezaposlenosti. Cilj ovog plana je aktivno uključivanje grada u podsticanje zapošljavanja i samozapošljavanja sufinansiranjem i drugim merama razvoja preduzetništva i malih i srednjih preduzeća. U Požarevcu, prema stepenu stručne spreme, najviše nezaposlenih ima četvrti stepen stručne spreme, dok je prema godinama starosti najviše nezaposlenih u grupi od 25 do 29 godina. Sredstva za samozapošljavanje odobravaju se u vidu subvencije za nabavku osnovnih sredstava, adaptaciju poslovnog prostora, nabavku sirovina, repromaterijala i rezervnih delova potrebnih za realizaciju posla. Subvencije se odobravaju licima koja se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijale Požarevac a subvencija iznosi 160 hiljada dinara. Akcioni plan obuhvata i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Još jedna strategija oko koje su se predstavnici vladajuće koalicije i opozicije složili prošla je kroz zakonodavnu požarevačku vlast, Strategija razvoja sporta 2011-2013. Požarevac je do sada usvojio „Kategorizaciju sportova“ i „Kriterijume za raspodelu budžetskih sredstava namenjenih sportu“. Neki od ciljeva ove strategije su uspostavljanje sistema sporta u predškolskim i školskim ustanovama, razvoj ženskog sporta, promocija rekreativnog sporta, masovnije učešće osoba sa invaliditetom u sportskim aktivnostima, pokretanje aktivnosti na sprečavanju nasilja na sportskim terenima itd. Trenutno budžet grada finansira preko 80 odsto sportskih aktivnosti po statistici ali činjenice govore da je reč o većem procentu. Aleksandar Đokić, član Gradskog veća i predsednik Komisije za sport istakao je da klubovi ne mogu „živeti“ samo od budžetskih sredstava. – Ima seoskih klubova koji od onoga što dobiju od Saveta, ne mogu da se finansiraju. Ne mogu se oslanjati samo na opredeljena budžetska sredstva. Mi bi trebalo da stremimo ka tome da obezbedimo što veći iznos ali klubovi moraju da se snađu za ostatak.

Skupštinskom većinom izmenjena je odluka o ustanovljenju nagrade, povelje, zvanja počasnog građanina i plakete Grada. Novine predviđaju da se istom licu ne može više od dva puta dodeliti neko od pomenutih priznanja a u toku godine dodeljivaće se najviše deset nagrada. Za dostavljanje predloga raspisivaće se javni poziv, novčana vrednost nagrade je 500 evra, a dobitnici će biti proglašavani na svečanostima povodom praznika Svete Trojice i 15. oktobra.

Od odluka donetih na 23. sednici gradske Skupštine pominjemo još donošenje odluke o izradi plana detaljne regulacije „Severni blok Industrijske zone, druga faza“, donošenje odluke o regresiranju utroška vode i iznošenje smeća za penzionere sa penzijama do jedanaest hiljada dinara, davanje saglasnosti za povećanje cena usluga „Toplifikacije“, „Vodovoda i kanalizacije“ i „Komunalnih službi“ za 4,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari