Radeći sve do zore, ukupno 140 delegata postiglo juče privremeni sporazum koji sadrži političke smernice za vlade kada je reč o globalnom zagrevanju. Jedan od autora sporazuma saopštio je da su klimatske promene sve gore. Dokument koji broji 20 stranica sumira hiljade stranica s podacima i projekcijama, i izraz je kompromisa između više od 140 delegata, izjavio je Bert Mec, holandski naučnik, koji je pomogao izradi nacrta.

Radeći sve do zore, ukupno 140 delegata postiglo juče privremeni sporazum koji sadrži političke smernice za vlade kada je reč o globalnom zagrevanju. Jedan od autora sporazuma saopštio je da su klimatske promene sve gore. Dokument koji broji 20 stranica sumira hiljade stranica s podacima i projekcijama, i izraz je kompromisa između više od 140 delegata, izjavio je Bert Mec, holandski naučnik, koji je pomogao izradi nacrta. Mec je izjavio da je bilo „polemika na brojnim tačkama“ što je zahtevalo kompromisni jezik.
„Priručnik za donosioce političkih odluka“ trebalo bi uskoro da bude odštampan i predat na formalno usvajanje. Danas će biti dostavljen generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, kada će biti otkrivena njegova sadržina.
Ova kraća verzija od 20 stranica biće „instant smernica“ za donosioce političkih odluka na sastanku narednog meseca u Indoneziji.
„Zagrevanje klimatskog sistema je nedvosmisleno“, navodi se na početku izvoda. Dokument „jasna je poruka političarima“, izjavio je Hans Verolm, iz Svetskog fonda za prirodu, jedne od grupa za zažtitu životne sredine. „Naučnici su obavili svoj posao. Oni sasvim sigurno zaslužuju Nobelovu nagradu. Pitanje koje se sada postavlja jeste šta će političari učiniti“.
Na sastanku u indonežanskom odmaralištu Baliju zakazanom za 3. decembar razgovaraće se o narednim koracima za borbu protiv klimatskih promena, pošto mere usvojene Protokolom iz Kjotoa ističu 2012.
Učesnici sastanka u Valensiji borili su se veoma dugo za uključenje pitanja koja su od posebnog značaja za njih: planinske zemlje želele se da se ubace reference o otapanju glečera, ostrvske države tražile su da se uključi problem zagrevanja okeana, dok su siromašne zemlje insistirale da im se pomogne sredstvima iz međunarodnih fondova u borbi protiv globalnog zagrevanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari