U okviru Konferencije Ujedinjenih nacija o održivom razvoju „Rio+20“ u Brazilu, Srbija je juče organizovala poseban skup posvećen razmatranju dosadašnjih i predstojećih aktivnosti na polju zelene ekonomije i održivog razvoja u jadransko-jonskom regionu.

Skupu je predsedavao ministar životne sredine Oliver Dulić i ministar poljoprivrede i životne sredine Slovenije Franc Bogovič. Pored Srbije, razmatranje o stanju u regionu obuhvatilo je Italiju, Sloveniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Albaniju i Grčku. Tema skupa bila je regionalna saradnja u oblasti održivog razvoja i zelenog rasta, uz predstavljanje dosadašnjih rezultata u ovim oblastima.

Predstavnici država sveta na konferenciji „Rio+20“ prethodno su se dogovorili o završnom dokumentu, kojim se određuje politika održivog razvoja u narednih deset godina.

Ministar životne sredine Oliver Dulić istakao je za Danas da je usvojeni dokument obavezujući za sve članice Ujedinjenih nacija.

– Najvažnije je da su razvijene zemlje postigle dogovor sa zemljama u razvoju o finansiranju projekata zaštite životne sredine i održivog razvoja. To podrazumeva i transfer tehnologija ka zemljama u razvoju – rekao je Dulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari