Usvojene sugestije poverenika 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave obavestilo je poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabića da će postupiti u skladu sa njegovim primedbama i sugestijama prilikom obrade podaka o ličnosti.

Reč je o sporazumu o poslovno-tehničkoj saradnji tog ministarstva sa Ministarstvom unutrašnjih poslova o upisu podataka iz Knjige državljana u Centralni registar.

U dopisu se navodi da su prekinute sve dalje aktivnosti na tom poslu dok se ovo pitanje ne reguliše zakonom.

Poverenik je pre nekoliko meseci uputio Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave upozorenje da je obrada podataka o ličnosti uređena navedenim sporazumom suprotno odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, odnosno da se vrši bez zakonskog ovlašćenja ili pristanka lica za obradu.

Poverenik još jednom ukazuje da bi organi vlasti, i državni i lokalne samouprave, morali da se uzdrže od u poslednje vreme sve češćih obrada podataka o ličnosti građana koju vrše na osnovu raznoraznih „strategija“ ili „pilot-projekata“, a pritom ne ispunjavaju Ustavom i zakonom utvrđene uslove za dopuštenost obrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari