Na redovnoj sednici Skupštine PD „TE-KO Kostolac“, razmatrani su i usvojeni izveštaji o poslovanju i proizvodnji kompanije u prošloj godini kao i izveštaji o popisu. Sednicom je predsedavao Dragoljub Laković, a prisustvovala su i dva ovlašćena predstavnika, prof. dr Radivoje Mitrović i Nebojša Jočić.

Prethodna sednica Skupštine koja je odložena, sa dnevnim redom o proizvodnji i isporuci komadnog uglja, nije održana jer je rešavanje ovog pitanja upućeno Ministarstvu rudarstva i energetike, da bi bilo uređeno u strateški, u kontekstu sveukupnog energetskog stanja zemlje i važnih priprema elektroenergetskog sistema Srbije za nastupajući zimski period.

Članove skupštine je iscrpnim obrazlaganjem Snežana Đurić upoznala sa finansijskim izveštajem za prošlu godinu, kao i krajnjim finansijskim efektima poslovne politike preduzeća. Snežana Đurić je naglasila činjenicu da se sada već može konstatovati da je postoji trend uspešnog i profitabilnog poslovanja kompanije koji se iz godine u godinu povećava, odnosno potvrđuje dobar pravac razvoja i ostvarenja funkcije kompanije. Dobit od 4,6 milijardi dinara praktično je rezultat dobrih proizvodnih rezultata koji su rekordni.

U obrazlaganju izveštaja o poslovanju, Aleksandar Stojković je naglasio da su dosadašnja ulaganja rezultirala povećanjem stabilnosti kompanije, energetske i proizvodne efikasnosti, primenjivanja standarda i najzad, racionalizacijom troškova. Članovi skupštine ocenili su i pohvalili, pre svega zaposlene ali i menadžment kompanije na rezultatima, zatim i naglasili da je Kostolac sada podigao vlastitu lestvicu i očekivanja, pa je tim pre odgovornost veća u realizaciji budućih planova i proizvodnje i poslovanja. Tako je Dragoljub Laković zaključujući ovu tačku, izrazivši duboko uverenje da je ostvaren rezultat samo polazište za dalji razvoj. Naglašavajući da osim razvoja termokapaciteta a u duhu stanja sa ugljem u republici, Kostolac treba da započne razvojne koncepte za eksploataciju novih ležišta. Laković se posebno osvrnuo na stanje u Kolubari nakon poplava i potrebi zemlje za ugljem kao bazičnog energenta za proizvodnju električne energije. Kostolac ima tog potencijala, naglasio je Laković, tako da i treba razvojnu politiku usmeriti u tom pravcu.

Inače, Skupština je usvojila i izveštaj o popisu ali i inicijativu da se na nivou EPS-a i države donese strategija o otpisu nepotrebnih mašina, tehnoloških delova kao i zemljišta kako bi se umesto u staro gvožđe, oni usmerili onima koji ta postrojenja mogu koristiti za druge vidove proizvodnje i namene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari