Usvojeni za usvojene: Biti usvojen ne bi trebalo da bude etiketa koja je obojena negativnom konotacijom 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Inicijatorka projekta „Usvojeni za usvojene“ Petra Divac rekla je danas da biti usvojen ne bi trebalo da bude etiketa koja je obojena negativnom konotacijom, te da bi volela da kroz projekat budu razbijene predrasude o usvajanju dece, jer biti usvojen i usvojiti dete je najlepša i najhumanija stvar koju čovek može da uradi.

Ona je na konferenciji za medije u Medija centru kazala da je od aprila do oktobra ove godine realizovan set od 12 sesija grupne podrške punoletnim usvojenima. „Od danas su otvorene prijave za dve grupe podrške, za usvojene i roditelje – usvojitelje koje će trajati šest meseci“, naglasila je Petra Divac

Predsednica Upravnog odbora Fondacije Ana i Vlade Divac Ana Divac ukazala je na to da je roditeljstvo jedno od najtežih zanimanja u koje svi ulazimo nepripremljeni, kao i da se ono sastoji od velikih podviga, ali i svoje lepote.

„Zbog toga mislimo da je ovaj projekat od velike važnosti, kako bismo okupili ljude koji mogu da razmene svoja iskustva i da dobiju podršku za specifičnost koje taj odnos sam po sebi nosi“, poručila je Ana Divac. Psihološkinja Branka Radojević objasnila je da se samim usvajanjem ne rešavaju svi problemi, već se stiče okvir za planiranje i realizaciju podrške detetu i njegovim odgajateljima. Ona je podsetila na to da se usvojitelji suočavaju sa posebnim zadacima u roditeljstvu i potrebom za specifičnim kompetencijama. Istakla je da teme, koje će biti obrađivane na besplatnim radionicama obuhvataju vaspitanje dece, tranzicije i specifičnosti roditeljstva u različitim razvojnim fazama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari