Jedna od reprezentacija koja bi na narednom Evropskom prvenstvu u Poljskoj od 7. do 20. septembra trebalo da predstavlja prijatno iznenađenje jeste Makedonija. Iako na prvi pogled selektor naših južnih suseda Srbin Jovica Arsić nema na raspolaganju igrače koji čine sam evropski krem, dobro uigrana ekipa u kojoj je centarska linija njen najbolji deo, pokazala je u pripremnim mečevima da trijumfi protiv Letonije, Velike Britanije, Poljske ili Nemačke, sigurno nisu plod slučajnosti.


– Ako uzmemo u obzir činjenicu da smo na početku priprema imali problema sa povređenim igračima Vladom Ilijevskim (zbog ozlede neće nastupiti na EP) i Vrbicom Stefanovim, kao i da su Todor Gečevski i Džeremaja Mesi kasnili na okupljanje igrača, moram biti zadovoljan kako smo odigrali prijateljske utakmice. Posedujemo dobre košarkaše na mestima četvorke i centra koji svojim šutem i raznovrsnom igrom pod košem predstavljaju naš najveći kvalitet. Darko Sokolov je pre par treninga izvrnuo zglob, zbog čega smo na spoljnim pozicijama još tanji. Osim Vrbice Stefanova, nemamo iskusne igrače na beku ili krilu, tako da su na mestima jedinice, dvojke i trojke braća Stojanovski i Risto Stefanov naši važni aduti – istakao je Arsić.

Bez obzira na to što će na kontinentalnom takmičenju biti u veoma jakoj grupi, Makedonci bi mogli da budu „kost u grlu“ jednom od favorita (Hrvatskoj ili Grčkoj), dok bi sa Izraelom trebalo da se bore za prolazak u narednu fazu takmičenja.

– Za nas je utakmica sa Izraelom zapravo finale kontinentalnog šampionata. Ukoliko budemo savladali ekipu koja u svojim redovima na spoljnim pozicijama ima igrače sa evroligaškim iskustvom, postigli bi izvanredan rezultat. Nema sumnje da su Grci i Hrvati jedni od kandidata za medalju u Poljskoj i u svakom slučaju kvalitetniji sastavi od našeg. Jasmin Repeša poseduje odlične igrače na poziciji jedinici i dvojke, tu pre svega mislim na Roka Lenija Ukića, jednog od najboljih plejmejkera u Evropi, dok su im centri tehnički dobro obučeni, zbog čega oni predstavljaju glavnog favorita u našoj grupi – zaključio je selektor Makedonije.

 

Mesi pre Vašingtona

S obzirom na to da selektor Makedonije ima pravo da angažuje jednog stranog igrača, Jovica Arsić se opredelio za Džeremaju Mesija.

– Pravila FIBA nalažu da svaka selekcija može da angažuje po jednog inostranog košarkaša. Između Dariusa Vašingtona i Mesija, odlučio sam se za, u ovom trenutku, korisnijeg prošlosezonskog krilnog centra Real Madrida – naveo je Arsić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari