Novopazarska rok scena, konačno, se našla na jednom mestu. Istoričarka Svetlana Čeković uradila je monografiju „Istorija rok muzike u Novom Pazaru“, a publikaciju je izdao ovdašnji muzej „Ras“. U monografiji je predstavljeno dvadesetak bendova koji su svojom muzikom obeležili period od 1958. godine do sada u ovom gradu.


– U publikaciji se našao period uticaja rok muzike na ovaj grad i na ljude koji su odrastali uz nju. Ovo nije samo otrzanje od zaborava muzičke rok scene u Novom Pazaru, već i štivo za mlade koji se sve više vraćaju muzičkim vrednostima. Verujem da će publikacija doprineti popularizaciji i promociji muzičkog i kulturnog nasleđa, a istovremeno i podrška muzičkim naraštajima koji tek dolaze – objašnjava autorka Čeković.

Monografija je štampana u tiražu od 500 primeraka i sastavni deo joj je CD na kojem su demo snimci grupa koje su ih radile. Kompletno izdavanje ove publikacije finansiralo je Ministarstvo kulture Srbije i to je jedan od devet projekata Muzeja „Ras“ za koji su dobijene pare od nadležnog ministarstva. Promovisanju monografije, koja je imala dva dela – u muzeju i studiju „Dori“ prisustvovali su Peca Popović i Radoman Kanjevac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari