„Dok me neko ne uveri u suprotno, a zasad nije, Ratko Mladić je za mene jedna tragična figura, pošten i dobar srpski vojnik, heroj“. Ova rečenica ostala je da odjekuje nakon gostovanja Jorgovanke Tabaković u „Utisku nedelje“ – razgolićeni dokaz nesposobnosti naprednjaka da se dokažu kao istinska proevropska opcija. U drugi plan otišlo je licemerje onoga ko je smestio zamku, Božidara Đelića, jer samo tim epitetom može se krstiti zaklanjanje većine visokih funkcionera DS iza imena Zorana Đinđića. A pitanje eksvicepremijera na koje je neformalna kandidatkinja SNS za predsednicu vlade tako dramatično loše odgovorila glasilo je: „Recite mi šta mislite o Zoranu Đinđiću, a šta o Ratku Mladiću“.


Izgleda da gospođi Tabaković jedna bazična činjenica baš nije jasna – politička opcija za koju je optuženik za ratne zločine, „dok se ne dokaže suprotno“, dobar vojnik i heroj ne može očekivati da u domaćoj javnosti, u regionu, kao i u Briselu, bude smatrana evropskom. Mogla je da kaže „nemam definisan stav do presude Haškog tribunala“, mogla je da kaže „niko nije kriv dok se to ne dokaže“, mogla je da kaže da ne želi da odgovara na takva pitanja (što su do sada obično činili njeni partijski saborci), ali – ne, izgovorila je nedopustivo. Visoka funkcionerka stranke koja deklarativno zagovara evropski put Srbije rekla je da Ratka Mladića, komandanta snaga odgovornih za srebrenički masakr, čije je hapšenje i izručenje deceniju i više tražilo svih 27 zemalja članica EU, smatra herojem.

Koliko god bilo jasno da naprednjaci u izbornoj kampanji žele da privuku i glasove nacionalističke desnice, a za pola Srbije „đeneral“ Mladić zaista jeste junak, Jorgovanka Tabaković je spornom izjavom pregazila crvenu liniju elementarne građanske pristojnosti i zagazila u teren političkog ekstremizma, manje prihvatljiv i od licemerja DS.

Autor je urednik Danasove Političke rubrike

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari