Najozbiljnija kršenja ljudskih prava u Srbiji odnose se na diskriminaciju i socijalno nasilje protiv pripadnika manjinskih grupa, posebno Roma, a primetno je i maltretiranje novinara i pritisci u pravcu autocenzure, navodi se u izveštaju američkog Stejt departmenta o ljudskim pravima u svetu koji je predstavio državni sekretar SAD Džon Keri.

U izveštaju se ukazuje i na postojanje korupcije u zdravstvu, obrazovanju i nekim granama vlasti, kao i na neefikasan pravni sistem, dugi period pritvora pre suđenja i loš tretman zatvorenika.

Niko od članova Vlade Srbije koje je Danas juče kontaktirao nije želeo da komentariše ovakvu ocenu američkih vlasti.

Američka vlada navodi da je u Srbiji zakonom zabranjeno vršiti pritisak na predstavnike medija ili na bilo koji način uticati na njihov rad, ali i podseća da je tokom godine zabeleženo nekoliko primera napada i zastrašivanja novinara. Njihov izveštaj osvrće se i na to da su postojali navodi o tome da je vlast cenzurisala medije, iako je to zakonima zabranjeno. Prema njihovim navodima, ekonomski pritisci takođe usmeravaju medije ka autocenzuri.

„U septembru su ukinute tri političke tok-šou emisije, zbog čega su protestovala novinarska udruženja optužujući politiku da se meša u programsku koncepciju medija zbog kritike na račun vlade“, navodi se u izveštaju, u kojem se dodaje da je reč o emisijama „Utisak nedelje“ (B92), „Sarapin problem“ i „U Centru“ (Studio B). Takođe, ističe se da nedostatak transparentnosti medijskog vlasništva, državno vlasništvo u medijima i pretnje i napadi na novinare ugrožavaju slobodu medija i slobodu govora u Srbiji.

Stejt department podseća i na nerešeno ubistvo američkih državljana braće Bitići iz 1999. godine. Početkom septembra, kako se dodaje, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije omogućilo je stranom timu za istragu ovog ubistva pristup svedocima i obavestilo istražitelje da, uprkos nepostojanju napretka u tom slučaju, oni nastavljaju da rade na tome.

SAD ocenjuju i da zatvori u Srbiji ne ispunjavaju međunarodne standarde i da su kapaciteti nekoliko objekata preopterećeni, da su higijenski uslovi loši, bez adekvatnog osvetljenja i ventilacije, kao i da osoblje nije disciplinovano.

Vašington, takođe, ukazuje da se dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa uz posredovanje EU nastavlja u Briselu, dodajući da su „administrativne strukture severa Kosova delimično integrisane u nacionalnu administraciju“, a da su nerešeni sporazumi o zajednici srpskih opština, o telekomunikacijama i integraciji pravosudnog sektora.

Pritisci zvaničnika na medije na Kosovu

Kada je reč o poštovanju ljudskih prava na Kosovu, u izveštaju Stejt departmenta se ukazuje na prijavljene slučajeve lošeg policijskog tretmana zatvorenika, korupciju i favorizovanje u zatvorima, zastrašivanje novinara od javnih funkcionera i kriminala, ograničavanje verskih sloboda i nasilje nad verskim objektima, slab napredak u povratku izbeglih lica, korupciju u vlasti i sporadične etničke tenzije. Nezavisni mediji, ističe se, na udaru su pritisaka vladinih zvaničnika, političkih partija i sprege biznisa i vlasti.

Kina odgovorila SAD

Kina je kritikovala SAD zbog kršenja ljudskih prava, osudila je zbog policijske brutalnosti, rasizma i globalnog prisluškivanja. U izveštaju koji se uglavnom oslanja na pisanje američkih medija, Biro za informacije kineskog Državnog saveta naveo je da se u SAD često događaju teški zločini i da policija često koristi prekomernu silu. Pored toga, američke obaveštajne agencije sprovode torturu prema osumnjičenima za terorizam i „krše ljudska prava u drugim zemljama“ napadima bespilotnim letelicama i špijuniranjem. Dokument o stanju ljudskih prava u SAD, Kina je objavila jedan dan nakon što su SAD objavile svoj godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari