Utočište za decu ulice neće biti zatvoreno 1

Svratište za decu Beograd imaće dovoljno novca za opstanak u ovoj godini, nakon neizvesne situacije u prošloj, kaže za Danas Jasna Bratičević iz Svratišta za decu Beograd.

Prema njenim rečima, prošle godine su svi projekti završeni i bilo je pitanje da le će biti novca za ovu godinu.

– Na svu sreću uspeli smo da dobijemo nove projekte tako da smo za ovu godinu obezbedili sredstva. Kako stvari stoje, svaka naredna godina će nam biti neizvesna. Zbog toga smo tražili podršku Grada. Cilj Svratišta je da se nađe u gradskom budžetu koji bi obezbedio makar delimično uslove za dalji rad centra. Međutim, za sada nemamo nikakav odgovor, kaže Bratičević.

– Imamo licencu za usluge koje pružamo, što nam zakonski omogućava potencijalno finansiranje iz budžeta, tako da smo jedan preduslov ispunili. Deo smo i Zakona o socijalnoj zaštiti, ali sada treba da se prepozna važnost Svratišta, objašnjava Bratičević.

Svratište se nalazi na dve lokacije, jedna je na Novom Beogradu, Bulevar Arsenija Čarnojevića 145, a druga na Zvezdari, Krfska 7a, dok ova ustanova paralelno funkcioniše i na terenu. U evidenciji trenutno imaju 356 mališana, ali se taj broj svakodnevno menja. Stručni tim koji je uključen u rad broji specijalne pedagoge, socijalne radnike, psihologe, medicinsku sestru.

– Na ovaj način se uspostavlja kontinuitet u radu sa decom, ističe Bratičević, dodajući da se centru priključuju volonteri. Svoj deci se obezbeđuje lična dokumentacija, a u deo rada ustanove spada i kontakt sa socijalnim institucijama i školama, koje deca redovno pohađaju.

Najpotrebnija je odeća, obuća, hrana i školski pribor

Deci koja borave u Svratištu najpotrebnije su upravo male građanske donacije hrane, pića, garderobe, obuće, sredstava za ličnu higijenu, kao i sredstava za održavanje čistoće objekata, od sapuna i šampona do sanitarnih sredstava za čišćenje. Treba voditi računa o tome da ukoliko se donira hrana to budu proizvodi koji mogu da traju duže vreme, poput suvog keksa, dugotrajnog mleka, voćnog jogurta, džema, krema i slično. Ova hrana se uglavnom deci daje za užinu između obroka. Potreban je i školski pribor, koji deca koriste u redovnoj školskoj nastavi. Donacije se mogu ostaviti na obe lokacije, svakog radnog dana od 8 do 18 časova, vikendom od 8 do 16 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari