Pripadnici američkog ratnog vazduhoplovstva ubijeni na frankfurtskom aerodromu su dvadesetpetogodišnji Nikolas Alden i Zakari Kadibek, saopštio je Pentagon, navodeći da još nije utvrđeno da li je kosovski Albanac Arid Uka, koji je priznao taj zločin, sam planirao napad na autobus sa vojnicima SAD. Jedan od glavnih zadataka istrage biće da utvrdi da li je još neko umešan u incident, izjavio je portparol Pentagona pukovnik Dejv Lejpan.


Dvadesetjednogodišnji Uka je priznao da je u sredu pucao iz pištolja na autobus sa 15 američkih vazduhoplovaca na putu za Avganistan, ubivši Aldena i Kadibeka i ranivši dvojicu. Pištolj kojim je pucao zaglavio se tokom napada, što je sprečilo još veći gubitak ljudskih života, rekao je juče nemački državni tužilac Rajner.

Uka, koji je ubio dvojicu vojnika, odbio je da govori pred sudijom, ali je zato u policiji dao dugačak iskaz, neposredno posle napada izvedenog u sredu, rekao je Grišbaum. Prema njegovim rečima, Uka je kazao policiji da je otišao na aerodrom isključivo zato da bi ubijao Amerikance „iz osvete zbog američke misije u Avganistanu“.

Napadač je navodno dan pre incidenta gledao snimak na JuTjubu koji je prikazivao napad američkih vojnika u Avganistanu na jednu kuću, i taj snimak ga je inspirisao na „sprečavanje daljih okrutnosti“. On je od 1991. godine živeo u Frankfurtu i bio je zaposlen na određeno vreme na sortiranju pošiljki u pošti. Nemačke vlasti su saopštile da je Uka posredstvom društvene mreže Fejsbuk bio u kontaktu sa radikalnim muslimanima, ali da nije bio član neke terorističke organizacije. Neimenovani predstavnik nemačkih vlasti je rekao da je u Frankfurtu u istoj jedanaestospratnici sa Ukom živeo Rami M. koji je prošle godine uhapšen u Pakistanu i izručen Nemačkoj, gde je optužen za članstvo u terorističkoj organizaciji. Susedi tvrde da su se Uka i Rami M. poznavali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari