Utvrđena neispravnost vode iz bunara u hotelu u Krupnju, gde je pedesetoro dece imalo stomačne tegobe 1foto EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Zavod za javno zdravlje Šabac utvrdio je neispravnost vode iz sopstvenog bunara u hotelu „Grand“ u Krupnju, gde je oko pedesetoro dece imalo stomačne tegobe. Ističu, međutim, da ne mogu sa sigurnošću da kažu šta je uzrok tegoba i da i dalje smatraju da se radi o noravirusu. Hotel će biti privremeno zatvoren, objavio je RTS.

Analizom Zavoda za javno zdravlje Šabac utvrđena je kontaminacija vode iz bunara u hotelu „Grand“ u Krupnju, različitim vrstama mikroorganizama i odstupanja od pravilnikom definisanih vrednosti.

U dogovoru sa republičkim sanitarnim inspektorom, hotel će biti privremeno zatvoren.

Epidemiolog Dragana Radojičić, načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za Javno zdravlje u Šapcu, rekla je da, što se tiče dece koja su imala stomačne tegobe, nema informacije da je bilo ko hospitalizovan u ovom trenutku.

„Imamo informaciju iz Zrenjanina da su se javljali kod doktora, ali niko nije hospitalizovan. A ostala deca koja su takođe imala tegobe, njih 28, oni su ostali u Krupnju, bili su jedan dan na dijetetskom režimu i od sutradan su krenuli sa treninzima“, navodi doktorka.

Što se tiče analiza, kaže da nisu završeni rezultati od strane veterinarske sanitarne inspekcije i vanrednog sanitarnog pregleda zaposlenih.

„Deca koja su bila hospitalizovana u opštoj bolnici Loznica, oni su davali stolicu na viruse i koprokulturu, ti rezultati su u redu, to jest nije nađen virus, a od bakterija nisu nađene salmonela, šigela, kampilobakter“, navodi dr Radojičić.

Što se tiče uzoraka koje je Zavod za javno zdravlje uzimao, zajedno sa Republičkom sanitarnom inspekcijom na terenu, brisevi radnih površina, brisevi ruku zaposlenih u kuhinji i konobara – oni su ispravni.

„Ono što mogu reći za vodu koju smo uzimali na analizu, uzimali smo gradski vodovod na česmi u kuhinji, uzimali smo njihovu sirovu vodu iz lokalnog njihovog bunara i ta voda i jedna i druga su neispravne. Neispravnost ne može da nam ukaže na problem koji je nastao, već da voda koja je ubačena u sistem sirova, nije vršena ni nadzorna kontrola te vode“, dodaje doktorka.

Što se tiče uzorka tegoba kod dece, ističe da to sa sigurnošću ne može da kaže, zato što nisu u mogućnosti da odrede niti izvor niti put širenja.

„Mi dalje mislimo da se radi o noravirusu i da je kontaktno prenošeno“, kaže Radojičić.

Nakon ovoga, dodaje, informacije će ići dalje, a sanitarna inspekcija će naložiti hotelu šta treba da uradi.

„Ja mislim da mora da napravi neku pauzu, jer mora da se uradi generalna dezinfekcija hotela“, smatra doktorka.

U trenutku prijave prvog slučaja za vikend, u hotelu je boravilo 125 dece sa trenerima i nekoliko gostiju.

Nakon informacije da su u subotu prijavljene stomačne tegobe kod oko pedesetoro dece i njihovih trenera na sportskim priprema u hotelu u Krupnju, zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva zdravlja, Odeljenja sanitarne inspekcije i Zavoda za javno zdravlje Šabac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari