Uveden novi lek protiv raka jajnika 1Foto: EPA

Svakog dana u Srbiji dve žene obole od raka jajnika, a jedna od njih kasnije umre, rečeno je na skupu povodom Međunarodnog dana borbe protiv te bolesti, gde je iznet i podatak da svake godine u Srbiji od karcinoma jajnika oboli 750 žena, a 450 umre, piše na N1.

Rano otkrivanje raka na jajnicima znatno smanjuje smrtnost, rečeno je na skupu u Pres centru UNS uz isticanje da je pregled jednom godišnje i dalje jedini nači prevencije.

Kad simptomi dovedu pacijentkinju na pregled, rak je u III ili IV fazi, kad je preživljavanje između 30 i 40 odsto, rekao je direktor Klinike za gonekologiju i akušerstvo KCS Aleksandar Stefanović.

Prema njegovim rečima, ranih simptoma nema, a kad se pojave oni su nespecifični i javljaju kao urološki ili digestivni, prenosi N1.

Ipak, Stefanović ukazuje da redovni i češći ginekološki pregledi daju šansu obolelim, a mlađim, koje nisu rađale čak i da se ostvare kao majke, jer pri operaciji postoji mogućnost zamrzavanja jajnih ćelija.

Na Kliničkom centru Srbije godišnje se izvede više od 100 operacija jajnika.

Od ove godine u Srbiji su dostupni inovativni- biološki lekovi, koji iako skupi, pomoću donacija, mogu se primenjivati u lečenju raka jajnika.

Novi lek, testiranje naslednosti

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko izjavio je da je nedavno uveden novi lek i u Beogradu počelo testiranje naslednosti u lečenju raka jajnika – BRCA test.

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da je neophodno da se u toj borbi i brizi o ženama još čvršće ujedine svi resori vlade, društvo i mediji.

Srbija je izgubila 10.000 žena u proteklih 20 godina koje su umrle od te bolesti, upozorila je Mihajlović i napomenula da je cilj ne samo preživljavanje već kvalitetan život i da će se zalagati, uz edukaciju i prevenciju, da posle ozdravljenja mlade žene kroz Banke jajnih ćelija budu majke.

Bolest koja će se sigurno vratiti

Šef Hirurške i onkološke službe na Klinici Harodni front Vladimir Pažin upozorio je da se kod raka jajnika računa da je to bolest koja će se gotovo sigurno vratiti, čak i kad je operacijom potpuno uklonjen, stoji na N1.

Cilj je da ga prevedemo u hronično oboljenje i tako lečimo, rekao je Pažin.

Veliki broj terapija još nije dostupan u Srbiji, a Nacionalna organizacija za retke bolesti radi na tome da se rak jajnika zavede kao retka bolest, što i jeste, kako bi se onda dostupnim učinilo više mogućnosti i terapija.

Pacijentkinja Zorica Velicki ima 33 godine, a rak jajnika joj je dijagnostifikovan sa 26, a 2013. joj se povratio.

Još se leči hemioterapijom, koja nije registrovana u Srbiji, zbog čega mora sama da je nabavlja i prima u privatnoj klinici.

Poručila je ženama u Srbiji da idu redovno na preglede, jer je jedina šansa u tome da se rak što pre otkrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari