Tačno 10 godina nakon što ga je tadašnja Savezna vlada SR Jugoslavije imenovala za generalnog direktora JP „Jugoimport – SDPR“, Vlada Srbije razrešila je Stevana Nikčevića (51) sa tog mesta. Istovremeno, postavila ga je na mesto državnog sekretara za spoljnu trgovinu u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Na čelo Jugoimporta, firme koja se bavi poslovima uvoza i izvoza naoružanja i vojne opreme, Nikčević je došao novembra 2002. posle smene i penzionisanja tadašnjeg direktora – general-potpukovnika Jovana Čekovića, zbog afere sa izvozom oružja u Irak, kojem smo isporučivali oružje i vojnu opremu uprkos embargu Ujedinjenih nacija.

Nikčević je bio član Koordinacionog tela za jug Srbije, Saveta beogradskog Fakulteta političkih nauka za međunarodne studije i član Konsultativne radne grupe za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji SRJ sa Evropskom unijom. Bio je i član vojnobezbednosne komisije Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, kao i šef delegacije na konferenciji UN o malom oružju i lakom naoružanju u Njujorku.

Zajedno sa Slobodanom Tomovićem (SPS) i Božom Prelevićem (DOS) u Prelaznoj republičkoj vladi krajem 2000. godine u ime Srpskog pokreta obnove bio je koministar unutrašnjih poslova Srbije. Sa tog mesta je javnosti predstavio dokument Državne bezbednosti Srbije o praćenju ubijenog beogradskog novinara Slavka Ćuruvije pod nazivom Ćuran.

Nakon isteka mandata Savezna vlada imenovala ga je za pomoćnika saveznog ministra policije, gde je bio zadužen za pitanja rada pogranične i kriminalističke policije.

Ovaj rođeni Beograđanin završio je 14. beogradsku gimnaziju i Fakultet političkih nauka. Slavi svetog Jovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari