Američki političar i pravnik Džon Klint Vilijamson, nakon višemesečnih priprema i nagađanja da li će istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu biti uopšte započeta, oktobra ove godine je postavljen na čelo specijalnog tima Euleksa. Pre ovog imenovanja Vilijamson je radio kao specijalni savetnik generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.


Nakon alarmiranja javnosti i objavljivanja izveštaja Dika Martija iz decembra prošle godine, kojim se teško optužuje kosovsko rukovodstvo sa Hašimom Tačijem na čelu za otmice i ubistva stotina srpskih civila i ilegalnu trgovinu njihovim organima, usledila je skoro jednogodišnja priprema za formiranje tog tima. Deo tog tima biće stacioniran i u Briselu.

Prvi zadatak nakon postavljenja na čelo evropskog specijalnog tima bila je poseta Prištini, sada Beogradu, a posle toga boraviće i u Tirani. Nakon posete Prištini tužilac Vilijamson rekao je da će istraga o trgovini organima biti „kompleksna“ i da će biti „potrebno vreme da se završi“.

Novi tužilac Vilijamson ima dugogodišnje iskustvo kada je reč o istragama ratnih zločina. Ujedno je dobro upoznat i sa dešavanjima na Balkanu tokom devedesetih godina. On je, između ostalog, radio u Haškom tribunalu od 1994. do 2001. Tokom tog perioda nadgledao je istrage i aktivnosti Tribunala na terenu na Balkanu, sastavljao optužnice i vodio krivične istrage na suđenjima. Među slučajevima kojima se bavio Vilijamson bili su slučaj bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i vođe paravojnih formacija Željka Ražnatovića Arkana, kao i slučaj napada JNA na Vukovar i Dubrovnik.

Pre dolaska u Tribunal, Vilijamson je radio kao pravni zastupnik u Odeljenju za organizovani kriminal u Ministarstvu pravde SAD, kao i pomoćnik okružnog tužioca u Nju Orleansu.

Nakon 2001. Vilijamson je godinu dana službovao u Odeljenju za mirovne operacije UN kao direktor sektora za pravosuđe u misiji UN na Kosovu, u čijoj je nadležnosti bilo nadgledanje pravosudnog i zatvorskog sistema.

Od 2006. do 2009. bio je američki ambasador za ratne zločine, koji je u nivou pomoćnika državnog sekretara. Bio je treća osoba koja je dobila ovakvo zvanje. Pre imenovanja u Stejt departmentu, on je bio v. d. specijalnog pomoćnika predsednika i direktor za pomoć, stabilizaciju i razvoj u Nacionalnom bezbednosnom savetu. Tokom službovanja u NSC-u boravio je u Bagdadu 2003. kao prvi visoki savetnik Ministarstva pravde Iraka. Tokom rada u Stejt departmentu bio je nadležan i za pregovore sa drugim zemljama u koje bi eventualno bili prebačeni zatvorenici iz Gvantanama koji se ne mogu vratiti svojim državama. Oktobra 2008. Vilijamson se žalio da je Ministarstvo pravde SAD potkopalo taj njegov trud.

Vilijamson je diplomirao na Tehnološkom univerzitetu u Luizijani, a nakon toga je stekao diplomu na Pravnom fakultetu na Univerzitetu Tulejn u Nju Orleansu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari