Predsjednik NVO „Ekološkog društva Breznica“ Milorad Mitrović, pozvao je predsjednika Vlade Mila Đukanovića da uvede vanredno stanje u Pljevljima. On je pozvao i predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića da sazove vanredno zasijedanje državnog parlamenta sa samo jednom temom – Pljevlja.


– Koliko Pljevljaci puno daju državi i kakvu žrtvu trpe, valjda smo to zaslužili. Zakon o auto putu pokazao je da država ima novca kada hoće da ga ima, pa tako se novac mora naći i za toplifikaciju Pljevalja što je pitanje svih pitanja u ovom gradu. Ovdje se umire kao na traci, bolnice su prepune, apoteke prazne, vazduh otrovan, a voda zagađena. Možda treba da se svi odavde isele, pa da mogu čitav grad da zaspu pepelom iz Termoelektrane i prekopaju sve kako bi iskopali ugalj. Ako je tako neka kažu pa neka nas isele, makar i u Šavnik. Valjda su važniji životi Pljevljaka od amortizera skupih automobila zbog kojih zadužujemo deseto koljeno kako bi pravili auto put, kaže predsjednik NVO „Ekološkog društva Breznica“ Milorad Mitrović. Dodajući da će premijeru i predsjedniku Skupštine ponuditi još jedno rješenje, a to je uvođenje hitnih mjera, Mitrović predlaže da nadležni donesu uredbu po kojoj bi se domaćinstva u Pljevljima oslobodila plaćanja električne energije, makar do marta. „Tako bi ljudi prestali da lože. Na taj način postigli bi efektnu mjeru smanjenja zagađenja iz individualnih ložišta. Kad su platili struju koju je neovlašćeno trošio KAP valjda mogu i za svoje građane. Takođe pozivam inspekciju koja bi morala da iskontroliše kotlarnice koje koriste piralen, odnosno rabljeno ulje, a takvih je veliki broj, da odradi svoj posao. Ove inicijative će Mreža NVO Sjevera uputiti Premijeru gospodinu Đukanoviću i predsjedniku parlamenta gospodinu Krivokapiću za par dana“, kazao je Mitrović.

Poseban problem u Pljevljima je voda. Iz Zdravstveno sanitarne inspekcije napominju da je voda sa sva tri gradska vodovoda i dalje samo za tehničke potrebe. Voda u Pljevljima je zamućena još od 3. decembra, a na rezultate kompletne analize uzoraka vode sa gradskih vodovoda i javnih česama treba čekati 15 dana, kada će biti i objavljeni. Za to vrijeme, ko ima novca, kupuje vodu u radnjama, a ko nema ide do motela Vodice ili manastira Svete Trojice. Voda sa ovih česmi je bistra, ali još uvijek nije stigao hemijsko-bakteriološki nalaz. Stari i bolesni se snalaze kako znaju znaju i umiju, a za sada nikome ne pada na pamet da u različite dijelove grada uputi mobilne cisterne koje bi 24 sata bile na raspolaganju građanima. Potreba za cisternama je veća nakon izjave dermatologa Doma zdravlja u Pljevljima Branka Stanića. On je kazao da je poslednjih dana u pljevaljskoj bolnici povećan broj pacijenata, koji se javljaju sa dermatološkim problemima

– Ova voda se ne preporučuje ni za umivanje, pranje zuba i kupanje, a posebno ne za kupanje beba. Takođe i stariji bi trebalo da izbjegavaju kupanje ovom vodom, a ako baš moraju neka se nakon kupanja ovom vodom isperu bistrom vodom sa alternativnih izvora, rekao je Stanić Doktor Stanić je istakao da je poseban problem to što nije poznato koja je količina mikroorganizama, bakterija i gljivica, koja se nalazi u vodi, a problem je i količina hlora kojim se voda hloriše.

Bojović traži sjednicu Skupštine

Poslanik opozicionog Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore Vladislav Bojović pozvao je parlament da razmotri alarmantnu situaciju u Pljevljima. Bojović je u parlamentu rekao da u Pljevljima nema nijedne cistijerne koju građani mogu da koriste, iako voda već 15 dana nije za piće i podsjetio da su dermatolozi saopštili da voda nije ni za piće, umivanje, pranje zuba, kupanje, pogotovo beba. Bojović smatra da treba razmotriti da li djeca treba da idu u škole. Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić najavio je da će zagađenje u Pljevljima biti prioritetno uvršteno na dnevni red nakon što to pitanje razmotri matični Odbor.

Ispravna voda kod „Vodica“

– Prema najnovijim rezultatima analize vode, izvorska voda kod Motela „Vodice“ potpuno je bakteriološki i fizičko-hemijski ispravna i može se koristiti za piće. Voda sa gradskih vodovoda Pliješ, Jugoštica i Breznica i dalje je higijenski neispravna i nije za upotrebu osim za tehničke potrebe, rekla je za Olivera Lučić – Miler, sanitarna inspektorka Zdravstveno-sanitarne inspekcije područne jedinice Pljevlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari