Irska vlada predstavila je novi budžet, drugi u proteklih šest meseci koji se smatra najrestriktivnijim u istoriji države, budući da predviđa značajna povećanja poreza i smanjenje potrošnje. Nove mere uključuju smanjenje troškova i penzija poslanicima, ukidanje pet ministarstava, što bi trebalo da uveri građane da je vlada spremna da da doprinos u cilju prevazilaženja posledica globalne finansijske krize.

 Vlada je takođe najavila da će pomoći posustalim bankama. Analitičari ocenjuju da takav potez predstavlja uvod u „eru štedljivosti“.

Prema odrednicima novog budžeta najbogatiji građani moraće da plaćaju dodatni porez na zarade u visini od 270 evra što je gotovo dvostruko više nego u prošlosti, dok je porez na najniže plate uvećan na sedam evra. Vlada smatra da će na taj način država dobiti značajna sredstva. Ministar finansija Brajan Lenian naglasio je da će porezi biti „progresivno uvećani“, s obzirom na to da postoje predviđanja da će takav potez značiti uvećanje budžeta za 3,5 milijardi evra. Uprkos pokušajima da pridobije javnost, premijer Brajan Kauen našao se na udaru kritika dela javnosti nakon objavljivanja budžeta, budući da pojedine kategorije stanovništva strahuju da će izgubiti olakšice. Najveći gnev javnosti izazvale su odluke vlade o značajnom smanjenju plata ženama koje se nalaze na porodiljskom odsustvu, kao i plan o ukidanju tradicionalnih božićnih bonusa primaocima socijalne pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari