Nakon incidenta koji se u nedelju dogodio na skopskoj tvrđavi Kale, a u kojem je više osoba povređeno, mediji u Skoplju jedinstveni su u stavu da sve podseća na ono što se dogodilo 2001. godine, a to praktično znači da su ponovo pojačane tenzije između etničkih grupa, koje predstavljaju pripadnike političkih stranaka DUI i VMRO – DMPNE koje čine koalicionu vlast.


Više pripadnika makedonskih i albanskih udruženja građana i drugih grupa i navijača više makedonskih fudbalskih timova u nedelju su se sukobili i tukli noževima, kamenjem, palicama i drugim predmetima. U incidentu je jedna osoba povređena nožem. Do sukoba je došlo zbog odluke da se na tvrđavi Kale sagradi muzej u obliku crkve, čiju izgradnju je podržalo Ministarstvo kulture Makedonije. Prethodno su vladini partneri iz albanske partije DUI porušili do tada sagrađeno, što je izazvalo reakciju makedonskih udruženja i navijača.

Analitičari u Skoplju ocenjuju da se radi o uvodu u moguću etničku krizu u Makedoniji. Mišljenja su polarizovana, jer jedni smatraju da je incident rezultat provokacije DUI, dok drugi traže posledicu u, kako se navodi, etnocentrizmu premijera Nikole Gruevskog.

Mediji prenose ocenu profesora univerziteta Jove Kekenovskog koji je rekao da „neko mora da bude odgovoran za podsticanje etničke mržnje“.

– Kako se stvari odvijaju, ovo je uvod u 2001. ili njena repriza, jer ne verujem da će Makedonci, a ni ostali biti ravnodušni – kazao je Kekenovski.

Politički analitičar Imer Ismaili je ocenio da je aktuelna situacija rezultat pogrešne politike vlade i propusta koalicije VMRO-DPMNE – DUI.

– Otkad je VMRO-DPMNE došao na vlast, međuetnički odnosi su sve gori, a političke elite na vlasti ne rade zajedno – rekao je Ismaili. Incident bi, prema njegovom mišljenju, mogao predstavljati uvod u krizu, što je „odraz vladine politike, koja vodi podelama, a ne usklađivanju razlika“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari