vojskafoto BETAPHOTO/PREDSEDNISTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL

Veliku pažnju i polemiku u javnosti izazvala je jučerašnja najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da država planira ponovo da uvede obavezno služenje vojnog roka.

Ova tema, s vremena na vreme, provejava u javnosti od kada je zvanično ukinuta obaveza služenja vojnog roka.

Sada se čini da je to sve izvesnije.

Aleksandar Vučić je juče prisustvovao manjoj vojnoj vežbi u Gučevu, nakon čega je rekao da država planira da ponovo uvede obavezu služenja vojnog roka.

To bi, kaže, krenulo za godinu dana, a vojni rok bi trajao 75 dana. Vojni rok bi bio obavezan za muškarce a dobrovoljan za žene. Ocenio je da će to samo dobro da odnese.

„To je minimalno. Pet puta manje nego što sam ja služio. Dali bismo novčanu nadoknadu za vreme provedeno u kasarnama. Tu odluku moramo brzo da donesemo. Potrebni su posebni uslovi za naše mlade stručnjake za IT“, rekao je on.

Masovne armije su tekovina 19. veka: Sagovornici Danasa o mogućem uvođenju vojnog roka 1
Foto: Nikola Lunić

Nikola Lunić, izvršni direktor Saveta za strateške politike, kapetan bojnog broda u penziji i bivši izaslanik odbrane u Londonu za Danas kaže da sofisticiranost savremenih bezbednosnih pretnji i osposobljenost za adekvatan odgovor nameće neophodnost vrhunski obučenih profesionalnih vojnika i strateško-doktrinarnu podršku takvom konceptu.

„U aktuelnoj globalnoj geopolitičkoj histeriji i rapidnom povećanju vojne potrošnje, kao i najavama kreiranja ročnog sastava iz Prištine i Zagreba, ne treba biti iznenađen ponovnim uvođenjem obaveznog vojnog roka i u Srbiji. Međutim, pitanje je da li ćemo time rešiti probleme popune, posebno kod profesionalnog sastava, unaprediti operativne sposobnosti i posledično, Vojsku Srbije etablirati kao poželjnog poslodavca“, kaže Lunić.

On kaže da je razočaravajuće da vojni vrh nije ni pokušao da probleme operativnih sposobnosti reši stimulacijom mladih, a ne uvođenjem obligacija. Lunić naglašava da bez obzira na obavezu služenja vojnog roka, nećemo uspeti unaprediti bezbednost nacije ukoliko je i dalje budemo zasnivali na neodrživoj vojnoj neutralnosti i virtuelnom konceptu totalne odbrane, kao i na već zastarelim strategijama iz oblasti odbrane koje naglašavaju opredeljenje prema Organizaciji Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

„Potcenjivanjem geopolitičkog položaja Srbije i njenih interesa evropskih integracija i kolektivnog sistema bezbednosti, i uz tolerisanje eksplicitnih izjava o savezništvu sa Rusijom, oduzimamo Srbiji potencijal razvoja, održive budućnosti za mlade i kreiranja dugoročnih i pouzdanih savezništava“, navodi naš sagovornik.

Lunić se osvrnuo i na dužinu vojnog roka koji je najavljen da će trajati 75 dana, što, po njegovim rečima, jednoznačno određuje i obuku koja se može očekivati.

„Prema dostupnim informacijama o dužini vojnog roka, tokom 75 dana se može izvesti samo osnovna vojnička obuka gde će se regruti upoznati sa strojevom obukom i pravilnim rukovanjem zaduženim oružjem. To je koncept masovnih armija iz 19. veka koji podrazumeva brojčano velike vojske. Međutim, savremena iskustva iz konflikata širom sveta nam nameću neophodnost specijalističke obuke za borbene i bezposadne sisteme koja bi se trebala realizovati u periodu od minimum 120 do 180 dana. Tako obučeni vojnici bi nam trebali predstavljati osnovu za profesionalni sastav Vojske Srbije“, kaže Nikola Lunić za Danas.

Masovne armije su tekovina 19. veka: Sagovornici Danasa o mogućem uvođenju vojnog roka 2
Foto: Privatna arhiva

Goran Petković, narodni poslanik Ekološkog ustanka i pukovnik u penziji kaže za Danas da niko normalan nije protiv jake, ali održive vojske.

„No, to se ne radi na mah, odnosno kampanjski. I dalje mislim da je obustava obustave služenja vojnog roka propagandna mera vlasti“, kaže Petković.

Osim najave da će vojni rok trajati 75 dana, Petković kaže da i dalje ne znamo ostale, bitne, činjenice u vezi sa tim.

„Ko? Muškarci, a devojke dobrovoljno. Kada? Ne zna se. Gde? Ne zna se. Šta je sa institutom prigovora savesti?“, pita se Goran Petković.

On pita i da li će biti obuhvaćeni svi, zdravi i sposobni, mladići ili će ponovo biti privilegovanih?

„Koji će biti rezultat tih 75 dana služenja – oko 60 radnih dana obuke!? Pre služenja, država, kroz Ministarstvo odbrane  i Vojsku Srbije treba konačno da reši koncept aktivne rezerve, a istovremeno materijalni i statusni položaj profesionalnih vojnika, jer samo zadovoljan vojnik je dobar vojnik“, naglašava Goran Petković.

Da li će se ponovo uvesti obavezno služenje vojnog roka, predsednik Srbije je rekao da će se znati za 20 dana. Ipak, valja reći, da to neće značiti da će istog trenutka ponovo početi stizati pozivi za vojsku mladićima po Srbiji.

Da bi po Srbiji ponovo počeli da se prave ispraćaji kao nekada, potrebno je doneti čitav niz zakona i podzakonskih akata, kao i obimnu reformu, koja bi sada malu i profesionalnu vojsku, ponovo pretvorila u masovnu armiju. Potrebno je popuniti oficirski i podoficirski kadar, obnoviti zapuštene i prazne kasarne širom Srbije. I veliki novac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari