Dan pošto je premijer Tunisa Muhamed Ganuši objavio sastav nove vlade nacionalnog jedinstva povukla su se četiri ministra. Jučerašnju odluku obrazložili su time što stranka zbačenog predsednika Zina al-Abidina Ben Alija, Ustavni demokratski savez (RCD) i dalje učestvuje u vlasti.


Svi ministri koji su se povukli bili su Ben Alijevi protivnici, a još nije jasno da li će njihova ostavka dovesti do pada vlade koja ima ukupno 40 ministara, javile su agencije. Ministar saobraćaja Anuar Ben Gedur izjavio je juče agenciji AP da se povukao iz vlade zajedno sa ministrom rada Husinom Dimasijem i ministrom bez portfelja Abdeljelilom Beduijem.

Oni su članovi vodećeg sindikata u zemlji UGTT, koji nije politička partija, već pokret koji deluje kao lobi i ima veliku bazu širom zemlje koja može da mobiliše veliki broj ljudi. Ministar zdravlja Mustafa Ben Džafar iz opozicione stranke FDLT takođe je podneo ostavku, dok je ministar kulture Mufida Tlatli kazala da razmatra mogućnost da učini to isto, ali da prvo želi da se konsultuje sa biračima, navele su agencije.

Premijer, ministri odbrane, spoljnjih i unutrašnjih poslova i finansija, ostali su isti. Mnogi u novoj vladi su članovi vladajuće RCD, koja je bila baza Ben Alijeve moći tokom 23 godine njegove vladavine. Ben Ali, koji je zbačen s vlasti posle mesec dana uličnih protesta, u petak je napustio zemlju kojom će do izbora upravljati prelazna vlada. Policija Tunisa juče je upotrebila suzavac da bi rasterala demonstrante koji su u prestonici demonstrirali protiv prelazne vlade. Oni su nosili transparente na kojima je pisalo „dole RCD“.

U mirnom protestu na glavnom prestoničkom bulevaru u centru Tunisa učestvovalo je nekoliko stotina Tunišana uglavnom pristalica opozicionih partija i sindikalaca. Demonstranti su brzo rasterani pošto je intervenisala policija, prenela je agencija Rojters. „Nova vlada je prevara. To je uvreda za revoluciju koja je tražila živote i krv“, rekao je student Ahmed al-Hadži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari