"Nazvala me plavušicom": Uvrede građanima Užica jer su postavljali pitanja o deponiji Duboko 1foto FoNet/MUP Srbije

Inicijativa Pravo na vodu ocenila je danas da su javna rasprava i predstavljanje Regionalnog plana upravljanja otpadom za devet gradova i opština regiona „Duboko“ u Užicu protekli skandalozno, jer su građani zbog pitanja i primedbi trpeli uvrede.

Kako se navodi u saopštenju, zbog toga što rasprava nije ispunila zadatak, građani i ekološke inicijative zahtevaju da se proces vrati na početak i da se formira nova radna grupa koja će uključiti i predstavnike lokalnog stanovništva i kredibilne stručnjake, te da nacrt Plana bude izrađen u skladu sa zakonom.

“Oni koji su bili zaduženi za sprovođenje javne rasprave, nadležni iz gradske uprave i JKP “Duboko”, pokušavali su da ih građani ne primete da su prisutni, a umesto njih je vođenje preuzeo stručni tim za izradu pomenutog plana koji predvodi prof. dr. Sunčica Vještica. To im nije bila uloga niti imaju nadležnost da tako postupaju. Umesto da odgovore na primedbe koje smo sastavili, a veliki broj građana potpisao, doživeli smo prebacivanje odgovornosti za sistemske probleme na stanovništvo, i lične uvrede na račun aktivista. Mene je profesorka Vještica nazvala “plavušicom” što je čin koji je izazvao ogromno nezadovoljstvo prisutnih, nakon čega je rasprava prekinuta.” izjavila je Bojana Kostadinović iz Libergrafa.

Jedna od primedbi građana odnosila se na ocene vode iz deponije „Duboko“, koje se preko Turskog potoka izlivaju u reku Lužnicu, a direktorka Zavoda za javno zdravlje Užice Marija Palikuća je na javnoj raspravi priznala da analize vode nisu rađene od 7. maja ove godine.

Incijativa Pravo na vodu i građanska čitaonica Libergraf iz Užica uradili su nezavisne analize kvaliteta površinskih voda Turskog toka. Uzorak je uzet 30. avgusta i analiza je pokazala da je voda „mrtva“ i da ne bi smela da se koristi ni za šta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari