Uvredljivim snimcima "brane" Danila Vučića 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) će pravnim putem zaštiti svoje istraživače nakon što je prorežimska nevladina organizacija Nacionalna avangarda objavila snimak u kojem istraživača BCBP-a Sašu Đorđevića optužuju da je, svojim javnim nastupima, demonizovao i ugrozio Danila Vučića, sina predsednika Srbija Aleksandra Vučića.

Kako je za Danas istakao direktor BCBP-a Igor Bandović, BCBP će preduzeti sve mere koje zakon omogućava da zaštiti svoj rad, svoje legalne i legitimne aktivnosti i svoje zaposlene, uključujući i žalbu Regulatornom telu za elektronske medije (REM) i tužbe protiv medija koji objavljuju ovakve sadržaje.

– Napad na BCBP, naše članove i članice Upravnog odbora i našeg kolegu istraživača Sašu Đorđevića je još jedan u nizu, u poslednje vreme sve češćih napada na pojedince i organizacije civilnog društva sa ciljem ugrožavanja njihove lične bezbednosti i ugrožavanja rada organizacija civilnog društva, novinara i aktivista koji ukazuju na propuste ili zloupotrebe vlasti. Napadi su koordinisani i organizovani i usledili su posle objava nalaza istraživanja o propustima i zloupotrebama sektora bezbednosti i analize spoljne politike tokom vanrednog stanja, kao i izjava oko neadekvatne zaštite predsednikovog sina, navodi Bandović.

Sporan snimak Nacionalna avangarda objavila je 13. juna na svom Jutjub kanalu, pod nazivom „Da li Saša Đorđević svojom izjavom ugrožava bezbednost predsednikovom sinu?“.

„Namera je jasna – pogrešno prikazati, i to ne birajući sredstva, sektor bezbednosti kao nesposoban i neprofesionalan, kako bi se prikupili jeftini politički poeni. Izjave gospodina Đorđevića predstavljaju nastavak političke kampanje koju njegov centar neskriveno vodi protiv sektora bezbednosti, te bi ih tako i trebalo razumeti. Postavljamo pitanja Beogradskom centru – od kada je učešće u progonu predsednikovog sina nepristrasno bavljenje sektorom bezbednosti? U fazi dekadencije, ova grupa istraživača je na putu da postane politički kružok bez bilo kakvog profesionalnog kredibiliteta“, između ostalog se navodi na snimku.

Ovaj snimak je, prema navodima Nacionalnog konventa za Evropsku uniju, samo poslednji u nizu serijala objava kojima se preti organizacijama civilnog društva, istraživačkim novinarima i aktivistima koji ukazuju na propuste vlasti.

„Odgovorno tvrdimo da je u pitanju organizovana kampanja protiv građanskog društva koje ukazuje na neadekvatne odgovore institucija, a koja može imati ozbiljne posledice i po ličnu bezbednost njihovih članova, kao i na profesionalni integritet i ugled u društvu. Objave protiv BCBP i drugih medija i aktivista objavljeni su istog dana kada su objavljeni i na sajtu Prismotre i sinhrono emitovani na nekoliko lokalnih medija (TV Pančevo, TV Dunav iz Novog Sada, TV Rubin iz Kikinde itd.), što podseća na metodologiju korišćenu prilikom emitovanja propagandnog spota čiji je cilj bio diskreditacija Olivera Ivanovića“, navodi se u saopštenju Konventa, stalnog tela koje okuplja veliki broj nevladinih organizacija i koje, zajedno sa predstavnicima Vlade, analiziraju proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Dodaje se da Nacionalni konvent omogućava dijalog, a „ukoliko to više nije moguće, pitamo se da li je vlast u Srbiji uopšte razumela smisao i značaj dijaloga u društvu koje prolazi kroz ozbiljnu krizu demokratije“. Oni naglašavaju da produbljivanje podela u društvu, govor mržnje, propaganda koja cilja na izazivanje sukoba u društvu, nikako ne doprinosi napretku Srbije, što je nešto što bi „sponzori i osnivači Prismotre i Nacionalne avangarde morali da znaju“.

Na pitanje da li smatra da država stoji iza Nacionalne avangarde, Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa ističe da ne može da iznese tako proizvoljnu tvrdnju.

– Mi u civilnom sektoru ne raspolažemo mehanizmima da utvrdimo ko stoji iza Nacionalne avangarde. Mogli bismo zvaničnim putem da zatražimo dostavljanje informacija, ali i onda ostaje pitanje – kome da ga pošaljemo. Mi nemamo formiranu tajnu službu koja bi tu informaciju mogla da iskopa nezvaničnim putem. Ono što je nesporno je da se radi o prorežimskoj organizaciji. To se vidi iz njihovih nastupa, saopštenja i odabiru tema kojima se bave. Najčešće, to su napadi na pojedince i organizacije koje istražuju propuste nadležnih organa u borbi sa organizovanim kriminalom, kaže Dragojlović.

Napadi na BCBP, osim na snimcima Nacionalne avangarde, mogu da se pronađu i na portalu Prismotra, gde se članovi Upravnog odbora ove organizacije nazivaju „NATO lobistima“. Na istom portalu, mogu se pronaći uvredljivi i tendenciozni tekstovi o Danasu, Vremenu, Ninu… Sajt međutim ne nudi nikakvu informaciju o tome ko je vlasnik, a ko urednik ovog portala.

Demonizacija zbog naslova teksta

Prema navodima sekretarijata Nacionalne avangarde povod za njihov snimak bilo je gostovanje Saše Đorđevića na televiziji N1 13. juna. „U pomenutoj emisiji gospodin Đorđević daje izjavu na osnovu svog teksta „Sin predsednika bezbedan u društvu kriminalaca“ koji je objavio portal KRIK 12.06. Imajući u vidu da naslov teksta nije dat u upitnom obliku, smatramo da se svojom tvrdnjom gospodin Đorđević pridružio demonizaciji i progonu gospodina Danila Vučića, sina predsednika Republike Srbije. A pošto se Beogradski centar za bezbednosnu politiku nije ogradio od ove izjave svog istraživača, smatramo da se sa istom slaže te pridružuje demonizaciji i progonu“, naveli su iz NA odgovarajući na pitanje Danasa na osnovu čega su došli do zaključka da Saša Đorđević demonizuje sina predsednika Srbije. Oni su naglasili da nemaju nikakav odnos sa portalom Prismotra i da su za taj portal prvi put čuli u toku jučerašnjeg dana. „Smatramo da je naše povezivanje sa ovim portalom zlonamerno kako bi se delovanje Nacionalne avangarde, koje je bez i jedne mrlje, diskreditovalo pred srpskom javnošću“, naveli su u Nacionalnoj avangardi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari