Uz himnu i štrajk u delu škola danas počinje nova školska godina 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Za oko 760.000 đaka i skoro 90.000 prosvetnih radnika, u 1.829 osnovnih i srednjih škola, danas počinje nova školska godina. Ove godine u školske klupe prvi put će sesti oko 65.000 prvaka.

Za razliku od dve prethodne, ovog 1. septembra svi učenici nastavu će imati u učionicama, radiće se po redovnom planu i programu, kao da korone nema.

U prilog tome svedoči i odluka nadležnih da nošenje maski u školskim prostorijama nije obavezno, a škole se vraćaju uobičajenom načinu rada koji, između ostalog, podrazumeva kabinetsku nastavu, ali i mogućnost da se realizuju jesenje ture ekskurzija i drugih đačkih putovanja.

Nova školska godina u svim osnovnim i srednjim školama će početi izvođenjem državne himne „Bože pravde“, a himna će se čuti i u predškolskim ustanovama, tačnije uz nju će početi obavezan pripremni predškolski program koji pohađaju deca u godini pred polazak u pvi razred.

U delu škola, članica Unije sindikata prosvetnih radnika, za prvi radni dan u školskoj 2022/23. godini, najavljeno je da će časovi biti skraćeni na po 30 minuta zbog štrajka koji taj sidnikat organizuje nezadovoljan, pre svega, materijalnim položajem zaposlenih u obrazovanju. Ostala tri reprezentativna sindikata prosvetara neće se pridružiti štrajku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari