Republičkim takmičenjem baletskh i muzičkih škola koje traje od 7. do 13. maja, u Negotinu su počele tradicionalne Majske svečanosti u okviru kojih će narednih desetak dana biti organizovani brojni kulturni i zabavni sadržaji. Negotinci će u subotu u novom gradskom parku obeležiti Dan pobede, dok je nedelja rezervisana za Regionalnu planinarsku akciju Planinarskog društva „Deli Jovan“ i Turističke organizacije opštine Negotin i pešačku turu „Stazama Rajačkog vinogorja“ koja startuje iz Rogljeva.

                       

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Prvi u nizu koncerata koji će se narednih dana odvijati na gradskom trgu u Negotinu zakazan je za nedelju veče kada će nastupiti – mešoviti inkluzivni hor „Vivak“ Novi Sad i OŠ „Branko Radičević“ na koncertu pod nazivom „Moj svet je čaroban“. Ponedeljak je etno dan, pa će na trgu nakon defilea biti održana završna smotra 42. Susreta sela.

     U okviru Majskih svečanosti održava se i tradicionalni međunarodni sajam meda i vina. Ovaj, 10. po redu, biće svečano otvoren u utorak u 10 sati na gradskom trgu uz etno džez koncert na kome nastupaju Firul i Bojan Čukić sa gostima i Duo moderato. Sat kasnije počeće svečana sednica Skupštine opštine Negotin povodom Dana opštine, a „Romansa“ i „Tropiko bend“ nastupiće tokom večernjih sati na gradskom trgu. Sajam meda i vina sa izložbama meda i vina nastavlja se i u sredu, a završava se uveče zatvaranjem Sajma i dodelom priznanja. U sredu veče se završava i 59. Republičko takmičenje muzičkih i baletskih škola svečanošću u Domu kulture, dok će na gradskom trgu koncert imati „Boemi“.

     Dan kasnije u dvorištu Istorijskog arhiva Negotin biće održano predavanje „Dva veka od II srpskog ustanka“ i promocija časopisa Baštinik 16, dok će u Domu kulture biti igrana pozorišna predstava. Negotinski pesnici imaće svoje veče u petak u Narodnoj biblioteci, a koncert na trgu imaju Bend ''Screech“ i Željko Vasić. Negotin prvi put ove godine priključuje se manifestaciji „Noći muzeja“ i to izložbom izvanrednih radova Dušana Stefanovića, modnom revijom koja će dočarati običaje Vlaha u negotinskom kraju, uz svu raskoš i bogatstvo tradicionalnih nošnji spojenih sa visokom modom, dečijom predstavom „Crvenkapa“ zaječarskog pozorišta „Zoran Radmilović“, kao i nastupom negotinske rok grupe „Cold shots“. Za nedelju, 17. maj, predviđen je Veseli spust Timokom i večernji godišnji koncert KUD „Stevan Mokranjac“ Negotin na gradskom trgu. Slatkiš danom u ponedeljak, 18. maja, završavaju se ovogodišnje Majske svečanosti u Negotinu. Osim dečjeg karnevala, tu je i program Škole svome, kao i izložba negotinskih slikara.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari