Uz novu toplanu na drvnu sečku, gradi se i novi toplovod u Kladovu 1Nova toplana Foto: Opština Kladovo

Sa završetkom nove toplane na biomasu u naselju Pemci u Kladovu biće obezbeđene sigurne grejne sezone u objektima u kojima boravi školska populacija, kao i stanari u zgradama za kolektivno stanovanje, smatraju nadležni u lokalnoj samoupravi, definišući ovu investiciju kao značajnu za kladovsku opštinu.

-Ovo je velika investicija Vlade Srbije koja mnogo znači našoj opštini jer njome zadovoljavamo postavljene energetske, ekološke i ekonomske ciljeve,  rekao je prilikom obilaska radova predsednik kladovske opštine Saša Nikolić.

Nova toplana koje se prostire na površini od 575 kvadrata ima dva kotla jačine po tri megavata i kao energent koristiće drvnu sečku. U novo postrojenje ugrađen je i jedan od četiri akumulatora toplote visine 22 metra, težine 32 tone i zapremine 250 kubika vode.

-U novu toplanu je ugrađena najsavremenija oprema i sa savremenom opremom možemo da očekujemo poboljšanje u radu i poboljšanje u grejanju, kaže direktor JP „Jedinstvo“ Kladovo Dragan Vujović.

Radovi na novoj toplani, inače investiciji vrednoj 498 miliona, dinara bliže se kraju. Sa završnim radovima na toplani, zaposleni u firmi Konarvar iz Beograda, rade na izgradnji toplovodne i vrelovodne mreže predizolovanim cevima ukupne dužine 2027 metara. Investitor radova projekta koji podrazumevaju montažu toplovoda i rekonstrukciju toplana „Pemci“ i Centar” u iznosu od 248 miliona dinara je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Srbije.

Kako navode u loklanoj samoupravi, od realizacije projekta „Poboljšanje energetske efikasnosti“ se očekuje da se racionalizuju troškovi grejanja i smanji aerozagađenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari