Premijer Republike Srbije Ivica Dačić u pratnji saradnika i rukovodstva Elektroprivrede Srbije prisustvovao je svečanosti u Kostolcu upriličenoj povodom puštanja u rad revitalizovanog bloka „B2“. On je tom prilikom istakao značaj privredne saradnje sa NR Kinom i međudržavnim kreditnim aranžmanom.


– Prvi zajednički projekat iz oblasti energetike sa NR Kinom pokrenuli smo upravo u Kostolcu. Kineska kompanija „CMEC“ zajedno sa našom EPS realizuje ove projekte. Mi želimo da nastavimo saradnju sa kineskim partnerima i da nastavimo pregovore za realizaciju druge faze. Ona će omogućiti realizaciju paket- projekata koji čine proširenje kapaciteta kopa „Drmno“ i izgradnja novog bloka „B3“ od 350 megavata, uz finansijsku podršku NR Kine pod preferncijalnim uslovima.

Takođe bih želeo da podsetim da mi sa NR Kinom imamo sporazum o strateškom partnerstvu, da je Srbija jedna od zemalja koja ima spremne projekte kojima može doćo do sredstava koje je Kina kandidovala za zemlje Centralne i Istočne Evrope, i da očekujemo da se povodom toga pod preferencijalnim uslovima što pre dođe do potpisivanja ugovora i realizacije.

Moram da istaknem da je Termoelektrana „ Kostolac“ posle prve faze revitalizacije oborila sve rekorde u proizvodnji električne energije. Sistemu EPS isporučeno je prošle godine 6, 2 milijarde kilovat- časova električne energije, što je najbolji dokaz kvaliteta izvedenih radova i uopšte važnosti jednog ovakvog sistema kao što je TE „ Kostolac“, naglasio je premijer Republike Srbije.

Završetak osmomesečnih radova na revitalizaciji bloka „ B2“ u Termoelektrani „ Kostolac B“ , koji je 10. decembra u 11 sati i 42 minuta sinhronizovan na mrežu Elektroprivrede Srbije, svečano je obeležen 11. decembra. Sinhronizacija bloka je predstavljala završnicu druge faze revitalizacije koja je trajala 17 meseci, a na njoj je radilo blizu 3. 500 radnika, ugrađeno je više od 2. 280 tona opreme i materijala. U revitalizaciju bloka „ B2“, u kojoj je urađen značajan deo posla na termoenergetici, elektrofilterskom postrojenju i samom kotlu, ukupno je uloženo više od 90 miliona evra.

– Višegodišnja eksploatacija bloka „ B2“ karakterisana je velikim brojem neplanskih zastoja, relativno niskim stepenom tehničke efikasnosti, niskim koeficijentom iskorišćenja snage. Zbog svega toga od 2007. godine smo ušli u projekte sa poljskom firmom „ Alstom“ sa namerom da definišemo koje su to tačke nedostataka na koje treba reagovati i iza toga smo izradili Studiju opravdanosti sa Idejnim projektom. Posle studije opravdanosti Mašinski fakultet iz Beograda je izradio i konkursnu dokumentaciju za posao koji je predviđen Idejnim projektom. Nakon toga je „Elektroprivreda Srbije“ svojim planovima i odlukama Upravnog odbora definisala izvore finansiranja, način i dinamiku izvođenja ovih radova, rekao je Dragan Jovanović, direktor PD TE – KO Kostolac govoreći o značaju ovog projekta za kostolačku kompaniju.

Idejni projekat se sastojao iz više delova, naglasio je direktor ove kompanije.

-On je definisao radove na kotlovskom postrojenju, radove na parovodima i cevovodima, na turbogeneratorskom postrojenju, na merenju i regulaciji, na elektroenergetskom delu i na elektrofilterskom postrojenju. Ostvareni su i ciljevi projekta koji su omogućili stvaranje produkcije kotla od 1.040 tona na sat i rad bloka na maksimalnoj snazi od blizu 360 megavata, zatim obezbeđenje rada bloka u narednih 150.000 sati, dovođenje raspoloživosti na nivo savremenih blokova u svetu, skraćenje trajanja planskih zastoja, povećanje energetske efikasnosti i usaglašavanje sa savremenim standardima zaštite životne sredine. Ono što smo se uverili kao početnim efektima revitalizacije bloka „ B2“, dobili smo novih 66 megavata električne snage. Na godišnjem nivou planiramo da to bude angažovanje od sedam hiljada sati godišnje, sa produženjem na 150.000 sati radnog veka očekujemo da godišnji benefit samo od porasta godišnje snage, po sadašnjim transfernim ekonomskim odnosima u EPS, za Kostolac bude porast prihoda od 13 miliona evra, a za EPS će to biti na nivou cene koja se obezbeđuje na pragu distribucija. Finansiranje projekta je delom izvršeno iz kreditnog aranžmana sa kineskom „ Eksim bankom“. Iz kineskog kredita obezbedili smo 64 miliona dolara, istakao je Dragan Jovanović, navodeći da su u toku intenzivne pripreme za realizaciju druge faze kreditnog aranžmana sa NR Kinom iz koje se planira izgradnja novog energertskog bloka, snage 350 megavata, a neophodna je, kao što je to bilo i do sada, podrška države.

Druga faza revitalizacije

U završnici revitalizacije bloka „ B2“ u Termoelektrani „ Kostolac B“ na gradilištu se nalazilo oko 700 radnika iz nekoliko domaćih i stranih preduzeća. Na radilištu su 1. aprila 2012. godine započeti poslovi na demontaži starog elektrofilterskog postrojenja. Montaža skela i skidanje oplate, izolacije, a kasnije i uklanjanje postrojenja ostavilo je najveći utisak. Radilište je pripremljeno od skladišta opreme koja je ugrađivana do skladišta demontirane opreme, transportnih puteva, manipulativnog obezbeđenja gradilišta.

Na delu turbogeneratorskog postrojenja generalni remont je urađen 2010-11. godine, tako da je sada urađeno samo tekuće održavanje, uglavnom poslovi revizije, pregledi iz tekućeg rada. Najveći deo i obim posla odnosio se na kotlovsko postrojenje, gde su velike količine materijala cevovoda i parovoda zamenjene. Ove godine po prvi put se radilo na modernizaciji separatora. U pitanju je značajna projekat za tu aktivnost, gde će se dobiti povećanje kapaciteta mlinova i bolje sagorevanje u ložištu. Pored separatora, radilo se i na modernizaciji mlinova za povećanje kapaciteta. Projekat je radio nemački „Hitachi“, izradu delova za mlinove i same separatore uradila je firma „Minel – kotlogradnja“. Montirano je ukupno osam mlinova, čime su završeni poslova na modernizaciji mlinova i separatora. Značajna operacija u ovom objektu je zamena postrojenja koje se zove elektrofilter, a koje je značajno za ekologiju.

Novi kapaciteti u Elektroprivredi Srbije

– Odluka poslovodstva Elektroprivrede Srbije u novembru da se pomeri rok završetka radova za 9. decembar zbog kvalitetnijeg završetka remonta i stvaranja uslova da blok u dužem periodu radi stabilno sa snagom od blizu 360 megavata, bila je ispravna. Ja želim da odam priznanje konzorcijumu koji je izvodio radove, zaposlenima u Elektroprivredi Srbije i drugim stručnjacima što je taj rok ispoštovan, a bilo je napora da se sva ta neophodna oprema ugradi. Sada imamo jedan stabilan blok koji će narednih godina uspešno proizvoditi i preko 2, 5 milijarde kilovat -časova. Završetkom bloka „ B2“ u „ TENT B“ pre mesec dana dobili smo novih stabilnih preko 20 miliona kilovat- časova, a od danas ćemo imati i novih 7, 4 miliona kilovat- časova električne energije u Kostolcu. To će omogućiti dodatnu sigurnost snabdevanja potrošača, a bitno je istaći da su i deponije uglja snabdevene dovoljno za potrebe termoelektrana, napomenuo je dr Aca Marković, predsednik Upravnog odbora EPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari